Faranjit lenf bezleri, boğaz kısmının ağız ve burun boşluğunun arkasında, bademcik tarafında meydana gelen iltihaplanmadır. Soğuk algınlığı ve grip olarak rahatsızlık meydana gelir. Bunun sonucu boğaz mukazasına yerleşen virüsler iltihaplanma oluşturur.
Faranjit lenf bezleri rahatsızlığı üç ile on gün arasında iyileşme gösterir.
Faranjit lenf bezi rahatsızlığı en çok kimlerde görülür.
- Burun kemiğinde eğrilik olanlar
- Uyku düzeni bozuk olanlar
- Alerjisi olanlar
- Ağızdan nefes alanlar
- Alkol ve tütün kullananlar
- Stresli hayat yaşayanlar
Faranjit lenf bezleri rahatsızlığının belirtileri
- Boğazda şişkinlik, yanma, ağrı, kızarıklık
- Kuru öksürük
- Burun akıntısı
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Tozlu ortamlara hassasiyet
- Ses kısılması
- Boğazda kaşınma, kuruluk hissi
- Ağızdaki tükürüğün artması
- Gıdalara hassasiyet
Rahatsız kişinin boğaz civarında şişlik ve kızarıklık görülür. Yukarıda belirtmiş olduğumuz maddeler faranjit lenf bezi rahatsızlığının genel belirtileridir. Bu hastalığın iki türü vardır. Faranjit akut ve kronik olarak ayrılmaktadır. Birden gelişen ve meydana gelen aşırı iltihap oluşan akut faranjittir. Daha uzun sürer ve hafif rahatsızlıkla olanlar ise kronik faranjittir.
Akut faranjit lenf bezleri ve tedavisi
Hastalık pek çok kişide gözükebilir. Rahatsızlık virüs kökenli olduğu için erken teşhis ve tedavisi yapılamaz. İlk önce iltihaplanma meydana gelir. Sonra bademciklere sıçrar ve iltihablanıp şişer. Oradan boğazın arka kısmına geçerek iltihabı yayar ve yüksek ateş ile beraber kulak ağrısı da meydana gelir. Akut faranjit lenf bezleri hastalığında şikayetler yalnızca boğazla sınırlı kalmaz. Bununla beraber yanma, kuruluk, ateş, halsizlik ve burun akıntısı da oluşur.
Hastaya antibiyotik ilaçlar ile beraber tedavi önerilir. Tedavi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Hastayken kişinin sigara içmemesi gerekir. Ayrıca sigaralı ortamda bulunmamalıdır. Bol bol ılık su ve bitki çayı tüketilmelidir. Tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.
Kronik faranjit lenf bezleri ve tedavisi
Bu rahatsızlıkta yutkun zorluğu, kuru öksürük söz konusudur. Yüksek ateş gibi belirtiler gözükmez. Kronik faranjit lenf bezleri rahatsızlığında boğaz kısmına sanki bir cisim takılmış gibi his oluşur. Bundan dolayı hastalar boğazlarını temizleyerek bu histen kurtulacağını zanneder fakat boğazını daha çok tahriş olur.
Tedavisi uzun süreli ve zordur. Rahatsızlık tam olarak ortadan kalkmaz. Pastil kullanımı etkisiz kalmaktadır. Dinlenmek önemlidir. Tozlu ve sigaralı ortamlardan uzak durulmalıdır. Faranjit lenf bezleri rahatsızlığı bulaşıcı olduğu için faranjit olan kişilerle temas kurulmamalıdır.
Faranjit lenf bezleri rahatsızlığında dikkat edilmesi gerekenler
- Bitki çayı tüketilmelidir.
- Asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Ekşi, baharatlı ve acı gıdalar tüketilmemelidir.
- Yüksek sesle konuşulmamalıdır.
- Bolca ılık sıvı tüketilmelidir.
- Sigara ve tütün kullanımı ve ortamından uzak durulmalıdır.
- Tozlu, kapalı ve nemsiz ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Uyku düzenine dikkat edilmelidir.
- Vitamin desteği sağlamak
- Burundan nefes almaya çalışmak
- Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemek