{ "title": "Yanakta Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/yanakta-lenf-bezi-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 13:16:47", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Yanakta Lenf Bezi Şişmesi hakkında bilgi vermeden önce size lenf bezlerinden kısaca bahsedeceğim. Lenf bezleri dolaşım sisteminden sonra en çok işlev gören bağışıklık sisteminde yardım eden bezleridir. Vücudun pek çok yerinde bulunmaktadır. Bunlarda meydana gelen en ufak bir sıkıntı bütün vücudu etkilemektedir. Çünkü vücudun pek çok yerine yayılmış durumdadır.

Yanakta Lenf Bezi Şişmesi denilen şey aslında yanakta meydana gelen bir şişme değildir. Ağız içinde meydana gelen şişmelerdir. Ağız içimizde bulunan tükürük bezlerinde meydana gelen şişmelerdir. Bu genellikle tükürük bezimizin çalışmasının engellemektedir. Bu yüzden kişi ağzına bir şeyler almakta zorlamaktadır. Hatta bazen bu durum nedeniyle bezler dile kadar şişmekte ve kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bu yüzden en kısa sürede doktora başvurulması gerekmektedir.

Yanakta Lenf Bezi Şişmesi ile karşı karşıya kalan kişi kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Çünkü meydana gelen şişme kanser ihtimali de olabilir.

Yanakta Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur?
Yanakta Lenf Bezi Şişmesi nedenlerinden biri olan tıkanma genellikle yemek yeme gerçekleşirken fark edilmektedir. Kişi çiğnemede ve yutkunmada sıkıntı yaşamaktadır. Tıkanmanın meydana gelmesinin temel nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tahminlere göre kişide tükürük bezlerinde meydana gelen tıkanmalar sonucu oluşmaktadır. Bu durum sonucu lenf bezi olan tükürük bezleri şişmeye başlar. Enflamasyon ise tıkanıklık durumu ile aynı durumdur. Fakat şişlik genellikle yemek yerken şişmekte sonra ise şişlik ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyon ise tükürük bezlerinin enfeksiyon kapması sonucu işlevini yerine getirememesi ve bu neden dolayı lenf bezinin şişmesidir. Diğer bir neden ise lenf bezinde tümör meydana gelmesidir.

Yanak Lenf Bezi Şişmesi tedavi yöntemi olarak iki çeşit bulunmaktadır. Biri ilaç yöntemi ve ışın tedavisi ile kişinin lenf bezinde oluşan taşlaşmış yapının küçültülmesidir. Diğer bir yöntem ise ameliyat ile alınacak boyutta ve var olan tükür bezi yapısını bozmayacak ise ameliyat ile alınmasıdır.
" } ] }