{ "title": "Sol Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/sol-lenf-bezi-sismesi.jpg", "date": "23.01.2024 03:18:13", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Sol Lenf Bezi Şişmesi, Lenf, insan vücudu dokuları arasında toplanan sıvıların ve protein yapılarının karışımı olarak bilinir. Bu sıvı, vücuttaki lenf sistemi yardımı ile kana karıştırılmadan hemen önce sağ ve sol lenf bezlerinde kontrolden geçer. Böylece bakteri ve diğer zararlı olan organizmalar burada kolayca süzülür, vücuda zarar vermesi etkisiz hale getirilir. Sol lenf bezi şişmesi genel olarak sağ ve sol lenf bezlerinin normalden daha fazla çalışması nedeniyle sol lenf bezi şişmesi meydana gelir.

Bu şişliklerin nedenleri şöyle sıralanabilir

Enfeksiyon

Sol lenf bezlerinde yoğun bir şekilde kan damarı ağı bulunmaktadır. Burada bulunan akyuvarlar, lenf sıvısında taşınan mikroorganizmaları yok ederler. Kişi enfeksiyon kapmışsa, vücudunda fazla miktarda virüs veya bakterinin olduğunu gösterir ve bu olay iyiye işaret değildir. Yok edilmeleri için gerekli olan akyuvar sayısı ve faaliyeti arttıkça sol lenf bezi iner. Sol lenf bezi şişmesi genel olarak enfeksiyonlardan kaynaklanır. Sol lenf bezi şişmesine sebep olan bazı enfeksiyonlar da şunlardır:
Enfeksiyon kaynaklı sol lenf bezi şişmesi genel olarak ağrılı olur. İltihap kapılan bölge iltihabı yayamıyor ise kendisine en yakın olan lenf bezini şişirir. Ağızda oluşan iltihaplarda çenenin, kulakta oluşan iltihaplarda ise boynun şişmesi bunun göstergesidir.

Lenfoma

Vücut bölgesinin herhangi bir yerinde meydana gelen kanser veya tümör sol lenf bezlerini şişirebilir. Bazı durumlarda ise sol lenf bezi bizzat kendisi tümör meydana getirebilir. Bu hastalığa ise 'Lenfoma' adı verilir. Bu durumda da kişilerin sol lenf bezlerinde şişlik meydana gelir.

Tümör

Vücut bölgesinin herhangi bir noktasında tümör meydana geldiğinde kendisine en yakın olanından başlamak sureti ile lenf bezlerini şişirmeye başlar. Kadınlarda meme tümörünü anlamak için hekimin koltuk altını kontrol etmesinin sebebi de budur. Sol lenf bezinin şişmesi, tümör olup olmadığı için hem kesin bir delil değil hem de tümör varsa bile iyi huylu ya da kötü huylu olduğuna dair sonuç vermez. Tümör kaynaklı sol lenf bezi şişmeleri genel olarak ağrısızdır. Kişiden kişiye değişebilen bazı durumlarda ise şişen sol lenf bezinin küçük bir operasyonla çıkarılması gerekebilir.

Sol lenf bezi şişmesine sebep olan diğer durumlar aşağıdaki gibidir:
Sol Lenf Bezi Şişmesi Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sol lenf bezi şişmesinin sebebi enfeksiyon ise ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek sol lenf bezinin inmesini kolaylaştıracaktır. Doktorunuz muayene sonrası gerekli gördüğü antibiyotik veya antiviral ilacı kullanmanız için yazacaktır. Ağrı ve iltihabı en aza indirgemek için ağrı kesiciler ve aspirin kullanmak işe yarar. Diğer klasik enfeksiyonla mücadele yöntemleri ise istirahat, bol su tüketimi ve dışarıdan vitamin destekleri almak sol lenf bezinin normal boyutlara inme sürecini hızlandıracaktır.

Sol Lenf Bezi Şişmesi Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sol Lenf bezi şişmesinin sebebi kanser veya iyi huylu bir tümörse, o tümör alınmadan veya kanser tedavi edilmeden sol lenf bezi eski haline dönmez. Gerekli görülen durumlarda alınan kemoterapi tedavisi ile de sol lenf bezinin inmesi sağlanabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun tavsiyesi alınmalıdır ve doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç alınmamalıdır. Bu tedavilerin haricinde, sol lenf bezi şişmesinin sebebi vücuda yabancı madde girişi ise o yabancı madde küçük cerrahi operasyonlarla vücuttan dışarı çıkartılır.
" } ] }