{ "title": "Reaktif Lenf Nodları", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/reaktif-lenf-nodlari.jpg", "date": "19.01.2024 14:53:10", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Reaktif Lenf Nodları, kısaca beze anlamına gelmektedir. Vücudumuzun çeşitli birçok yerinde bulunan ve savunmamızı sağlayabilen bağışıklık sistemini oluşturan yapılardır. Reaktif nodlarına verebilecek en büyük örnek bademciklerdir. Reaktif lenf nodu olarak oldukça fazla işlev gösteren bu bezelerin şişmesi durumu bulaşıcı bir hastalık ile olan savaşın göstergesidir. Yani lenf bezlerinde meydana gelen şişmeler çoğu zaman iyidir endişe etmenize gerek yoktur. Bu bezelerin şişmesi aynı zamanda da bir hastalığın atlatılmasının belirtisidir. Fakat bazı durumlarda ise reaktif lenf nodlarının görülmesi kanser gibi oldukça ciddi problemlerin belirtisi olmaktadır. Böyle bir durumda genellikle normal kabul edilmeyen şişmeler ile bunların çoğalarak artması gözlemlenir. Reaktif lenf nodları karın içi bazı organlarda, göğüste, koltuk altında, çenede, boğazda ve kulak arkasında bulunmaktadır.

Bunların şişip şişmediği dışarıdan bakıldığında anlaşıldığı gibi gereken testler sonucunda da anlaşılır. Böyle bir durumda yapılan testlerin sonuçlarında eğer şişme var ise bu reaktif anlamına gelir. Lenf nodunun reaktif çıkması kimi zaman enfeksiyondan dolayı olup iyileşmenin belirtisi iken kimi zamanda sistemik bir hastalığında habercisi olmaktadır. Bu durumda eğer gerek duyulur ise tedavi sürecine girilir ve tedaviye ancak doktor kontrolünde başlanır. Reaktif lenf nodları olaylarında eğer kanserleşme görülür ise en kısa zamanda ilaç tedavisine başlanılmalı ve sonrasında da kemoterapi uygulaması ile kişiyi eski sağlığına kavuşturmaktır. Bunun yapılabilmesi için hem hastalığın kaçıncı seviyede olduğuna hemi de doktorun vermiş olduğu karara bağlıdır. Lenf nodlarında şişkinlik veya şişmeler var ise geciktirmeden alanında Uzman bir doktora giderek bu durumun tanısını kesinlikle koymalısınız.

Reaktif Lenf Nodları Ne Zaman Dikkat Edilmeli ve Hastalık Bakımından Araştırmalı?

Bir santimetreden küçük olan bezeler genelde hastalık bulgusu olarak kabul edilmez. Ancak fasulye büyüklüğünde olan bezelerin başka bir bulgusu yok ise üstünde durulması gerektiği birçok kişide olacağı bilinmelidir. Boyutu bir buçuk santimetre üstünde ve dirsek bölgesinde 0.5 santimetre kasıkta 1,5 santimetre üstünde büyüklükleri var ise hastalık belirtisi olup olmadığının araştırılması gerekir. Fakat boyutu nasıl olur ise olsun omuz üzeri bezelerinin aksi ispat edilene kadar oldukça ciddi hastalıkların belirtisidir. Kulakla ense bölgesinde olan bezeler ise çoğunlukla enfeksiyöz hastalıklar içinde yer almaktadır.

Reaktif Lenf Nodları Büyümelerine Eşlik Eden Bulgular Nelerdir?

İki haftadan kısa süren beze büyümeleri çoğunluk ile enfeksiyözden kaynaklanmaktadır. Ancak ikinci haftayı açmış büyümelerde ise kanserler, tüberküloz ve viral enfeksiyonlar akla gelmektedir. Uzun süreli kullanılan ilaçlar (Allopurinolsefalosporin, difenilhidantoin, kaptopril, primidon, altın tuzları, atenolol, suksinatlar, kinidin) beze büyümelerine sebep olmaktadırlar. Gece terlemeleri, oldukça fazla kilo kaybı ve ateş gibi eşlik eden bulgular 'lenfoma' adı verilen beze kanserleri ile bulunmaktadırlar. Son zamanlarda geçirilmiş olan diş ile diş eti rahatsızlıkları, döküntü hastalıkları ve üst solunum enfeksiyonları enfeksiyon hastalılarının belirtisi olabilir.
" } ] }