{ "title": "Reaktif Görünümlü Lenf Nodu", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/reaktif-gorunumlu-lenf-nodu.jpg", "date": "20.01.2024 02:29:59", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "
Reaktif görünümlü lenf nodu, Vücudumuza dışarıdan giren mikroorganizmalarla savaşan ve direnç gösteren savunma kalkanımızdır. Koltuk altlarınızda, kasıklarda, göğüs boşluğunda, karnımızda, boynumuzda, ense ve kulak çevremizde, dirsek bölgesinde reaktif görünümlü lenf nodları normalde bulunurlar. Bademciklerimiz de birer reaktif görünümlü lenf nodudur yani bezedir. Sağlıklı insanlarda herhangi bir sağlık sorunu olmadan da %50 civarında beze ile karşılaşılmaktadır. Enfeksiyonel ve bulaşıcı hastalıkların yaşanması ve ilerleme sürecinde bazı kanser türleriyle birlikte teşhis edildikleri için korkutucu olabilmektedirler. Böylesi durumlarda erken tanı konulması çok önemlidir.

Reaktif görünümlü lenf nodları ne zaman hastalık yönünden araştırılmalı, 1 santimden küçük olan bezeler genel olarak risk oluşturmamaktır. Boyutu fasulye büyüklüğünde olan bezelerde de eğer hastalık belirtisi tanısı veya şüphesi yok ise korkulacak bir durum yok demektir. 1 cm'nin üzerinde olan bulgularda içinizin rahat etmesi bakımından araştırılma yapılabilir. Bazı durumlara vücutta bulunan bu reaktif görünümlü lenf nodların da geçici büyümelerde gözlemlenebilir. Büyümelerin sebebi çoğunlukla enfeksiyon hastalıklardır. Eğer iki haftayı aşan durumlarda tüberküloz, viral enfeksiyonlar ve kanserlerden şüphelenilmektedir. Bazı belirtiler ve bulgular şunlardır:
Bulunan bezenin ağrılı kızarık ve hassas olması enfeksiyon belirtisi olabilir. Reaktif görünümlü lenf nodu bezeleriniz de olağan dışı bir şişlik veya ağrı oluştuğunda doktorunuza başvurun. Gerekli tetkikleri vakit kaybettirmeden yaptırın.
" } ] }