{ "title": "Lenf Tümörü", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-tumoru(1).jpg", "date": "20.01.2024 08:06:15", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Lenf tümörü, lenfoma hastalarının teşhisini belirlemek için lenf tümörü olup olmadığına bakılır. Lenf tümörü olan hastalar kan hücrelerini etkilediğinden bağışıklık sistemini çok olumsuz şekilde etkiler. Lenf tümörü iki alt türü vardır. Bu alt türlerin %90'a yakını non-Hodgkin lenfomadır. İkinci alt türü ise daha az görülür ve ismi Hodgkin lenfomadır.

Diğer kanser türleri gibi riski artıran faktörler lenf tümörünün oluşmasında da vardır fakat neden bazı insanlarda lenf tümörü görüldüğü ve diğerlerinde görülmediği mevzusunda net bir bilgi bulunmamaktadır.

Lenf tümörü belirtileri nelerdir?

Lenf tümörünün en sık görülen belirtisi boyunda, kasıklarda ve koltukaltlarında yer alan lenf bezlerinin (Lenf düğümleri) belirgin şekilde şişmiş olmasıdır. Lenf düğümleri aşırı şişerek kan damarları baskı yaptığı için kan dolaşımında sorunlar yaşanır. Bu şekilde ağrılar şişlikle birlikte şiddetlenebilir. El, kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşma hissi yaşanabilir. Lenf tümörü bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediğinden çabuk alınacak enfeksiyon riskiyle de karşı karşıya kalınabilir. Dinlenmekle geçmeyen halsizlik, nefes alıp verirken zorlanma, kaşıntı, baş ağrısı, titreme, iştah kaybı, göğüs ağrısı, öksürük, karın bölgesinde ağrı ve şişlik hissi, nedensiz kilo kaybı, vücut sıcaklığında ani değişimler, ateş, gece terlemeleri, lenf bezlerinin şişmesinden sonra gelen lenf tümörünün olduğunun belirtileri olabilir.

Genellikle lenf tümörü 60 yaş üstü erkeklerde daha çok görülür. Lenf tümörünün olup olmadığını kan testleri, biyopsi teknolojileri kullanılarak bilinebilir. Eğer yedi gün boyunca lenf düğümlerinin yer aldığı yerlerde (Boyun, koltukaltı, kasıklar) şişlik belirmişse ve bir türlü inmediyse doktor kontrolünde lenf tümörünün olup olmadığına bakmakta fayda vardır. Uzman doktorlar yani hematologlar, medikal onkologlar ve radyasyon onkologları lenf tümörü olup olmadığı konusunda teşhisi koyacak uzmanlardır.

Lenf tümörünün teşhisi için kan testi yeterli olmayabilir. Bazen lenf tümör bölgesi şişmemiş olup başka belirtilerle de kendini gösterebilir. Bu sebeplerle lenf bezlerinden alınan doku örneği biyopsisi, CT taraması, röntgen, MRI taraması gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak lenf tümörünün varlığı tespit edilebilir.

Lenf Tümörünün Oluşumunu Arttıran Faktörler
LenLenf tümörünün varlığı tespit edildikten sonra kemoterapi, radyoterapi, kök hücre nakli, immünoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
" } ] }