{ "title": "Lenf Sıvısı", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-sivisi.jpg", "date": "20.01.2024 09:23:31", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Lenf Sıvısı, insanların vücudunun kan gibi önemli olan diğer bir sıvısına da lenf \"lenfa\" denilmektedir. Lenf sıvısı özellikle vücudun içerisinde bulunan damarların içerisinde dolaşır, hatta başlı başına vücuda bir sistem getirmektedir. Lenf sıvısı öncelikle lenf damarları, kılcal damarlardan başlar ve oradan da lenf düğümlerine geçer ve en son kara kan damarlarına kolaylıkla yayılır. Lenf sıvısı özellikle insan vücudunun hemen her alanına kolaylıkla yayılmaktadır. Ayrıca lenf sıvısı yayılım esnasında aralarında bir ağ meydana getirmektedir. Ayrıca bu meydana gelen damarlar vücutta mevcut olan kan damarlarından çok daha geniştir. Vücuttaki kan kılcal damarları 5 ya da 6 mikron iken, lenf kılcal damarları ise yaklaşık olarak 20 ile 60 mikron civarındadır.

Lenf Sıvısı Nasıl Bir Sıvıdır, vücutta bulunan lenf sıvısı oldukça renksiz bir sıvıdır. Ancak kişi yemek yedikten sonra renksiz olan lenf sıvısının rengi bulanır. Çünkü insanların lenfinde %4-7 protein barındırmaktadır. Vücuttaki mevcut olan hücrelerin yarıya hem lenf hem de kan ile beslenmektedir. Vücuttaki lenf sıvısının akış hızı ise yaklaşık olarak saniyede 4 milimetre civarındadır.

Lenf Sıvısının Özellikleri Nelerdir, lenf sıvısının yapısında yalnızca akyuvarlar bulunmaktadır. Renksiz saydam bir sıvıdır, aynı zamanda kılcal damarlardan dışarıya sızan ve daha sonra yeniden emilmeyen kan hücrelerinin, kan proteinlerinin hem su hem de suda çözünmüş olan besinler ile bağırsaklardan emilimi olan yağlar lenf sıvısında bulunmaktadır. Ayrıca lenf sıvısı insan vücuduna girmiş olan mikropların kolaylıkla yayılmasında ve kanser hücrelerinin metasaz şekilde kolaylıkla yayılımını sağlamaktadır. Vücuttaki lenf sistemi özellikle lenf sıvısı, lenf düğümleri ve lenf damarlarından oluşan ve vücut içerisinde mevcut olan bezler yardımı ile beyin dışında vücudun hemen her yerinde lenf sıvısını taşımada görevli olan bir sistemdir. Lenf sıvısı kılcal kan damarlarının süzmüş olduğu kan plazması ve doku hücrelerinin kendi aralarında sızdırılan lenf sıvısının oluşumunu sağlamaktadır. Alyuvar taşımadığından dolayı şeffaf ve renksizdir. Bu nedenle lenf sıvısına \"akkan\" denilmektedir. Vücutta lenf sıvısı özellikle kalbin yakınında bulunan kan toplar damarına aktarma işlemi yapılır. Bu şekilde vücudun sıvı dengesi kolaylıkla korunarak dolaşımın devam etmesi de sağlanmış olur.
" } ] }