{ "title": "Lenf Sistemi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 08:52:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Lenf sistemi, Lenf damarlarının içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan bu dolaşım sıvısına lenf sıvısı denir. Lenf sistemi ise bu sıvının lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşan ve vücudumuzun içerisinde kanalar bezler ve alanlardan oluşan, beyin hariç insan vücudunun her yerinde küçüklü büyüklü olan, devamlı dolaşım yapan kısacası lenf sıvısını taşıyan sisteme denir. Lenf sistemi, vücutta kandan sonraki ikinci dolaşım sistemidir. Ama yapısı itibarı ile kan dolaşımından çok farklıdır.

İkinci dolaşım dediğimiz bu sistem birincil dolaşım sisteminden ayrı çalışır. Lenf sistemi yine dolaşım sistemindeki gibi bağışıklık sistemini yine dolaşım sistemi içerisine boşaltır ve genel olarak bağışıklıkta vücutta önemli bir rol oynar.

Lenf sisteminin görevleri
Lenf sisteminde dolaşım, pompalama görevi görecek şekilde olan bir organ yoktur. Damarları kullanarak içerisindeki lenf sıvısını taşıyarak vücut içerisindeki hareketi sağlar. Vücut iskelet kasları sayesinde basıncı ve solunum hareketleri yaparak dolaşımını gerçekleştirir. Lenf sistemindeki organlar lenf sıvısı, lenf damarları, lenf düğümleri ve kanallarıdır. Tam bir zincir ağı gibi vücudumuzun her yerine ulaşmaktadır.

Bu sistemin organları
Günümüzde en çok rastlanan lenf hastalıkları içerisinde, lenf sistemi hastalıkları ve bademcikler gelmektedir. İnsan vücudu çok sistematik çalışan ve inanılmaz bir mekanizma içeren yapıdır. Halen birçok araştırmacı insan vücudundaki bilinmeyenleri araştırmakla ilgilenir. İnsan vücudunda her hücre, her doku ve her sistem bir diğerinden bağımsız çalışır ve uyum içerisinde birbirlerine bağlantı halindedirler. Lenf sistemi de bu kusursuz sistemlerden birisidir. Bu sistem kan dolaşımı ile hücre ve dokulardaki artıkları toplayarak vücuttan atılmasını sağlar. Aslında bir nevi artık toplayıcısıdır. Lenf sisteminin bu ilginç çalışması kendisini oldukça farklı bir şekilde gösterir. Kan dolaşımı toplar ve atar damarlardan oluşurken lenf sistemi tek yönlü gidilen bir yol gibi sadece artık maddeleri toplama görevi yapar. Hücreler arasında vücutta kalan artık maddeleri toplayarak lenf damarlarına götürür ve bu kanalda bulunan artık maddeleri toplar damara iletir. Ortalama lenf sisteminde lenf sıvısı olarak bir vücutta iki ile dört litre arasında sıvı dolaşımı olur. İçeriğinde bulunan proteinler ve lenf sistemi sayesinde bütün artık maddeleri bulur. Vücudumuzda dokuları meydana getiren hücreler zamanla eskir ve işlevini yitirir. Sonuç olarak yıpranan bu hücreler ölürler. Ölen bu hücreleri lenf sistemi ile transport ederek vücut yeni hücrelere yer açar ve yeni hücrelerin oluşumu vücut tarafından gerçekleşir.

Lenf sisteminin kendi başına ayrı bir dolaşım olduğunu sizlere daha önce belirttik. Bu sistemin bir diğer özelliği de her birinin büyüklüğü birbirinden farklıdır. Özellikle de kasık, çene altı, koltuk altı, boyun ve ense altı kısımlarında daha büyük olan bu lenf bezleri bu bölgelerde oluşan enfeksiyonları toplar içerisine alır. Fakat lenf sıvısı içerisinde beyaz kan hücre üretimi olduğundan tedavi edilmediğinde ağrı ve şişliklere neden olur. Normalde yüzeye çok yakın olan lenf sistemi aslında hiçbir şekilde dışarıdan belli olmaz ve anlaşılamaz fakat enfeksiyon durumlarında oluşan şişlikler bir rahatsızlık olduğunu gösterir ve dışarıya mercimek büyüklüğü kadar bir şişlik verir. Bu durumlarda en kısa zamanda bir doktora muayene olmakta fayda vardır. Altında yatan hastalığın tedavi edilmesi ile bu rahatsızlık şişlik ve ağrı ortadan kaybolur. Sağlıkla kalın.
" } ] }