{ "title": "Lenf Şişmesi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:04:59", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Lenf şişmesi, Lenf bezleri vücudumuzu mikroplardan ve virüslerden koruyan ve vücudumuzun her yerini bir ağ gibi saran bezleridir. Lenf bezlerinin iltihaplanması veya şişmesi ağrılara neden olur. Lenflerin şişmesinin en büyük nedeni vücuda giren enfeksiyonlardır. Lenf şişmesi genellikle enfeksiyonun neden olduğu bir durum olduğundan vücuttaki enfeksiyon iyileştirildiğinde yavaş yavaş inmeye başlar. Ancak iki haftadan daha uzun süren lenf bezlerinin şişlik durumlarında mutlaka hekime gidilmelidir.

Lenf bezleri kendi arasında büyük ve küçük olarak ikiye ayrılır. Küçük lenf bezlerine lenf modülleri de denir. Lenf bezleri vücudun belirli bölgelerinde yoğunlaşan ve genelinde olan bir ağ zinciri gibidir.

Özellikle vücutta lenf bezlerinin yoğun olduğu yerler
Lenf şişmeleri, genellikle vücudun lenf bezlerinin sağlıklı çalıştığını gösterir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korumada sistemin iyi çalıştığının göstergesidir. Bu derecede faydalı bir etkisinin olmasının dışında, Lenf bezi şişmesi ciddi hastalıklarında belirtisi olabilmektedir. Kasık bölgesindeki lenflerin şişmesi rahatsızlığında, bezlerin iç vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan antikorlar ve beyaz kan hücreleri ile dolu olmasındandır. Normalde lenf bezlerini fark etmemiz imkânsızdır. Sadece vücuda giren mikrop ve virüsleri ile savaşırken şişliği fark edilebilirler. Normal bir lenf bezinin büyüklüğü yarım cm civarındadır. Lenf şişmeleri bulaşan enfeksiyon ile içerisinde ürettiği beyaz kan hücreleri bu enfeksiyonları beslediği için belirtiyi şişlik olarak gösterir. Çünkü enfeksiyonda büyüme olur. Bazen lenf şişmeleri ağrılı ve acılı da olabilir. Bu durumun ciddi bir rahatsızlık olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Lenf şişlikleri çoğu kanser türlerinin de birincil belirtileri arasındadır. Özellikle kasık bölgesinde ve göğüs kısmında görülen bu lenf şişmeleri kanser tehlikesine karşın mutlaka bir doktora gösterilmeli ve araştırılmalıdır. Her hastalığın tetiklediği bir hastalık olma olasılığı yüksek bir olgudur. Bu yüzden lenf şişmeleri hafife alınmamalı ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Lenf şişmelerinin tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Normal bir lenf bezi boyutu ortalama yarım cm civarındadır. Vücuda giren bir enfeksiyondan kaynaklı şişmeler ve ağrılar lenf bezlerinde çıplak gözle görülebilir bir durumdur. Fark eder etmez doktora gitmeniz gerekir. Gereken fizik muayenesi ile bu şişliğin nedeni ve sebebi hekim tarafından belirlenir. Daha sonrasında altında başka bir hastalık var mı araştırılır ve ona göre tedavine başlanmalıdır. Enfeksiyonların vücuda girmesi ile lenf bezleri koruma mekanizmasını çalıştırılarak antikor ve beyaz kan hücrelerinin olduğu lenf sıvısını enfeksiyon olan bölgede yoğunlaştırır ve bu sıvı içerisindeki maddeler enfeksiyon ile savaşmaya başlar. Ama içerisindeki beyaz kan hücreleri enfeksiyonu beslediği için şişlik oluşmaya başlar. Oluşan bu şişliğin nedeni enfeksiyon ilaç tedavisi ile giderildiği takdirde şişlik iner ve hasta bu rahatsızlıktan kurtulur. İlaç tedavisi kortizon enjeksiyonudur. Bu ilaçlar iyileştirmez ise en son çare cerrahi müdahaledir. Genelde cerrahi müdahale gereken lenf şişmeleri kanser vakalarıdır. Sağlıkla kalın.
" } ] }