{ "title": "Lenf Ödemi Tedavisi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-odemi-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:08:10", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Lenf Ödemi Tedavisi, Hücreler bir sıvı ortamında bulunur. Hücrelerin içinde bulunduğu bu sıvıya lenf sıvısı ismi verilir. Bu sıvının vücuttaki miktarını dengeleyen sisteme de lenfatik sistem denir. Yani lenf kanallarının bozulmasıyla oluşan vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan şişmelere sebep olan bir hastalık türüdür. Lenf sıvısının vücuttaki dolaşımını lenf kanalları sağlamaktadır. Genellikle lenf sıvısının dolaşıma girmesi gerekirken doku aralarına ve deri altına yayılması sonucu meydana gelir. Parazitler dışında kanser, kanser sonrası görülen ışın tedavisi, bazı ameliyatlarda hasar gören lenf yolları, travmalar ve mantar hastalıkları başlıca nedenleridir. Tropik bölgelerde ise bu hastalığa genellikle sivrisineklerin getirdiği parazitler yol açar. Lenf ödem oluşması nedeniyle vücutta sıvı birikimi sonucunda şişmeler görülür. Genetik olarak bakıldığı zaman doğuştan veya herhangi bir yaşta sebebi bilinmeyen bir şekilde başlamasıdır. Bunun dışında lenf ödem, lenfatik sistemdeki bozukluktan kaynaklanan dokularda görülen lenf sıvısının boşaltılamaması sonucu dokularda birikmesi nedeniyle bacaklarda ve kollarda görülen şişliktir. Aynı zamanda iki çeşit lenf ödem vardır. Birincisi primer lenf ödem, lenf sisteminin genetik olarak bozuk olmasından dolayı kaynaklanır. Yani lenf damarları doğuştan az gelişmiştir ya da hiç oluşmamıştır. İkincisi sekonder lenf ödem ise lenf sisteminin cerrahi tedavisi, radyasyon tedavisi, felç, enfeksiyon ve çeşitli iltihabı durumlar veya diğer bazı nedenlerden dolayı hasar görmesi veya kesintiye uğramasından kaynaklanır.

Lenf Ödemi Tedavisi Evrelere Göre Uygulanır?
Lenf Ödemi Tedavisi; Lenf ödemin iki türü bulunur. Doğuştan ve sonradan meydana gelendir. Doğuştan gelen lenf ödem de lenf damar veya lenf bezleri olmamasına karşın şişlik görünümü, ergenlik çağında belirir. Sonradan oluşan lenf ödem ise lenf damarlarının hastalıklar üzerinde veya tedaviler sonucunda hasar görmüş olarak gelişir. Genellikle lenf ödem kroniktir. Bir kez geliştikten sonra hayat boyu devam eder. Bu nedenle lenf ödem tedavisi oldukça zordur. Çünkü şişen kollar veya bacaklar enfeksiyona çok yatkın olurlar. Çünkü böcek veya sinek ısırması gibi kaşıma olaylarında bile enfeksiyon başlayabilir. Bu enfeksiyon lenf damarları içerisinde olur. Yıllar geçtikçe şişlik yoğun bir şekilde artar. İlerleyen zamanda deri kalınlaşır ve olay giderek büyür. Tıbbi aşamada spor ve egzersiz önerisi verilir. Düzenli yapılan egzersizler ile vücut eski halini alır ve kaslar daha çok hareket ettiği için basınç azalır. Sonra hasta daha fazla hareket etmeye başlar. Yanı sıra cerrahi tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu cerrahi yöntemler içerisinde hacim küçültücü operasyonlardır. Yani lenfatiklerin drenajına girişimleri ile iki seçeneğin aynı anda uygulanması şeklinde tedavi yöntemleri vardır. Cerrahi tedaviler hastayı biraz daha rahatlatır. Bu amaçla hasta kontrol altına alınarak hareket etmesi sağlanacaktır.
" } ] }