{ "title": "Lenf Kanseri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 12:08:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lenf kanseri, lenfatik sistem vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesinde etkin bir rol oynar. Lenfatik sistem içinde lenf bezeleri adı verilen boyun, kasık, koltuk altı bölgelerinde bulunan normal koşullarda ele gelmeyen oldukça küçük yapılar olur. Bunun yanında lenfatik sistemde karaciğer, bademcik, dalak, kemik iliği, çocuklukta aktif olan göğüs boşluğundaki timus denilen organlarda vardır. İnce bağırsak, mide ve cilt katmanları arasında da lenfatik yapılar bulunur. Lenf kanseri yukarıdaki lenfatik yapılarda bulunan normal hücrelerin yerinde anormal şekilde ya da hızla bölünme özelliğine sahip hücrelerin oluşmasıyla gelişir. Bunlar karaciğer, dalak, kemik iliğine de yayılabilir.

Lenf kanseri belirtileri (Hodgkin dışı lenfomalar)

Hastalarda en fazla boyunda, kasıkta ve koltuk altında bulunan lenf bezelerindeki ağrısız şişlikler görülür. Bunun dışındaki belirtiler arasında sebebi belirlenemeyen kilo kaybı, halsizlik, gece terlemesi, ciltte kaşıntı olması gibi semptomlar ortaya çıkar. Ancak bu tür belirtilerin grip gibi rahatsızlıklarda da görülebilmesi nedeniyle, ayırıcı tanı oldukça önemlidir.

Lenf kanseri tanısı nasıl konur?

Lenf kanseri bulguları olan hastalarda tanı koymak için öncelikle büyümüş lenf bezlerinin tamamı çıkarılır ya da bir organda yerleşmiş tümörlü dokudan parça alınır. Buna göre yapılan biyopsi sonucuna göre tanı yapılır. Hodgkin dışı lenfoma için farklı sınıflandırmalar yapılır. Tanı raporunda patolog tarafından bu belirtilir. Buna göre lenf kanserinde uygulanacak tedavi planı yapılır.

Lenf kanseri gelişimi

Kanserin evrelenmesi hastalığın yaygınlığını belirler. Öncelikle hastaların lenf bölgeleri taranır. Elle tespit edilebilecek olan boyun, kasık, koltuk altı gibi yerlerdeki lenf bezleri muayene edilir. Elle belirlenemeyen bölgelerde ise röntgen grafileri, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, MR gibi görüntüleme tetkikleri kullanılır. Bunlarla alt karın, göğüs, boyun, karın gibi alanlar incelenir. Hastaya kemik iliği biyopsisi yapılır ve buradaki yayılım incelenir.

Lenf kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi her lenf kanseri hastasının kendine özgü belirlenir. Bunun nedeni hastalığın hangi evrede oluşu, hücre tipi, hastanın yaşı ve tedaviyi kaldırma performansı, lenf kanserinin tipi yani yavaş ya da hızlı seyirli olmasına göre tedavinin ve ilaçların belirlenmesi gereğidir. Tedavide ilaçlarla birlikte ışın tedavisi ya da ayrı ayrı kullanılır. Hastalardan kök hücre toplanır, yüksek dozda kemoterapiden sonra kök hücreler yeniden hastaya verilir. Aynı zamanda cerrahi tedavide uygulanabilir. Yavaş seyirli lenf kanseri hastalarında bazen tedavi verilmez. Bu hastalar dikkatlice izlenir.

Lenf kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlara ve dozuna bağlı olarak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunların hemen doktora bildirilmesi gerekir. İlaçların kusma ve bulantı yapması kısa süreli ve hafif etkilerle ortaya çıkar. Saç dökülmesi ise bazen hafif, bazen de saçların tamamen dökülmesi şeklinde olur. Ne şekilde olursa olsun, tedavi bittikten yaklaşık 6 ay içinde dökülen saçlar yerine gelir. Kemoterapi tedavisinde kemik iliği de etkilenebilir. Bazen kırmızı kan hücrelerinde azalmayla anemi, beyaz kan hücrelerindeki azalmayla lökopeni, enfeksiyon savaşçısı olan beyaz hücrelerdeki nötrofillerin azalmasıyla nötropeni, kanamayı engelleyen trombositlerin azalmasıyla trombositopeni gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle hastalara belirli dönemlerde kan sayımı yapılır ve takip edilir. Bunların dışında hastalarda tat alımında değişme, iştahsızlık, ciltte ve tırnaklarda renk değişimi, kısırlık gibi etkilerde oluşabilir. Radyoterapi tedavisi ise uygulandığı bölgeye ve doza göre yan etkilere neden olabilir. İlerleyen dönemde hastalarda yorgunluk, saç ve kıl kaybı, duyarlılık, kızarıklık, kaşıntı, cilt koyulaşması, kusma, ishal, bulantı, idrar sorunları baş gösterebilir. Eğer kanama ve ateş yükselmesi olursa, hemen doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Yüksek dozdaki kemoterapi, normal dozdan daha fazla yan etkiye yol açar. Bu nedenle kanamaya, enfeksiyona ve organ yan etkilerine her zaman dikkat edilmelidir. Lenf kanseri hastalara uygulanan doğru tedavi yöntemleri sayesinde büyük oranda iyileşmeyle neticelenir.
" } ] }