{ "title": "Lenf Düğümleri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-dugumleri.jpg", "date": "19.01.2024 22:33:13", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Lenf düğümleri, vücudun çok fazla kısmında gruplar şeklinde yer alır. Boyun, koltukların alt kısmı, kasıklarda meydana geldiği benzeri yüzeyde yer alan lenf düğümleri kolaylıkla fark edilebilir. Fakat göğüs ve karındaki boşluğunda da çok fazla sayıda lenf düğümü mevcuttur. Bunların başlıca misyonu vücuda giren başka maddelere karşın bir süzgeç oluşturarak, mikropların vücuda yayılımlarını önlemek ya da geciktirmektir. Düğümler içerisinde immün sistemine ilişkin sayısız hücre bulunmakta, bu hücreler insana zararlı olabilecek maddelerin geçişine engel olmaya çalışmaktadırlar. Bu uğraş esnasında lenf bezleri şişer elle veya gözle fark edilebilen boyutlara ulaşabilmektedir. Bademciklerimizde birer lenf düğümüdür. Bakteriler ya da virüslerle yüklü bir pozisyonda savaştığında, bademciklerimiz şişerler ve iltihaplanır.

Damar denilince aklımıza atardamarlar veya toplardamarlar gelmektedir. Halbuki bir de lenf damarları bulunur. Dokularımızı atıklardan arındıran, bağışıklığa imkân sunan lenf sistemindeki dolaşım, bu damarlar vasıtasıyla gerçekleşir. Vücudumuzda lenf düğümlerinin yerler bellidir. Lenf düğümlerinin meydana geldiği bölgelerde şişlik görülmesi halinde bunun lenf düğümü meydana geldiği düşünülür. Lenf düğümü büyümesi haricinde birçok fazla sebeple belli yerlerde şişlikler yapabiliyor. Mesela koltukların altında bir şişlik görüldüğünde bu lenf düğümünün büyümesi ile ilgili olabilmektedir veya oradaki ter bezlerinin kistik yapısı iltihaplanması sonucu olarak da oluşabilir. Kıl diplerinin irini de bunun için sebep olabilmektedir. İltihaplandığında yanındaki lenf düğümlerini de etkileyecektir. Bunu yapılmış bulunan kontrol ve tetkikler sonucu olarak ayırımı yapılır. Boyunda bulunan tiroit bezleri de büyüyebilir şişkinlikler ele gelebilir. Bronş kistleri, yağ kistleri gibi birçok şey şişlik olarak algılanabilmektedir. Kasıklardaki lenf düğümleri var ki burada lenf düğümleri kolayca büyür. İltihap kapabilir. Ayaklarımızı bir yerlere çarpabiliriz. Kasıklardaki lenf düğümleri büyüyebilir. Normal lenf düğümlerini hissetmeyiz. Ele gelmez büyür küçülür. Hiç küçülmeden kalabilirler kasıkta kolaylıkla elimize iştirak eden bir cm'ye civarı lenf düğümleri olabilmektedir. Öbür bölgelerde yer altında, köprücük kemiği üzerinde, boyunda bir cm üzerinde bulunan şişliklerin kesinlikle analiz edilmesi gereklidir. Lenf düğümlerinin büyümesinin çok fazla sebebi bulunur.

Lenf sistemi

Kan dolaşımına bağlı fakat ondan ayrı olan, lenf sıvısı, damarları ve düğümlerini, dalak ve bademcik benzeri uzuvları içerir, immün sistemimizin ciddi bir parçasıdır. Damar deyince aklımıza, kalbin pompaladığı oksijence zengin olan kanı vücudun 4 bir yanına götüren atardamarlar ve hücreler oksijenini aldıktan ardından tekrar kanı kalbe geriye döndüren toplardamarlar gelmektedir. Halbuki bir de lenf damarları bulunur.

Lenf Düğümleri Nerelerde Bulunur?
Lenf düğümleri ya da nodları; lenf sisteminin bir parçası bulunan pek çok hücre çeşidini içerir. Lenf düğümleri vücudun her yerinde bulunurlar ve beyaz kan hücrelerini misyonu görürler. Bu nedenle immün sisteminin aksaksız işlemesinde önemleri büyüktür. Lenf düğümlerinin bununla birlikte başka olumlu yönü de bulunur. Önemsiz boğaz iltihaplarından (Farenjit), kanser benzeri yaşamı tehdit eden vaziyetlerde yangı gösterebilir ve şişebilirler. Lenf düğümlerinin önemi; kanser evrelemesi için kullanılan vaziyetlerde, kullanılan rehabilitasyonun tarzı ve prognozun belirlenmesinde çok büyüktür. Lenf düğümleri yangı oluştuğunda biyopsiyle teşhis konulabilir. Kesinlikle hastalıklar lenf düğümlerini nitelikleri ve yerleşim yerleriyle etkilerler.
" } ] }