{ "title": "Lenf Düğümleri İltihabı", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-dugumleri-iltihabi.jpg", "date": "23.01.2024 03:34:07", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Lenf düğümleri iltihabı, önemli bir bölümünün çok fazla önemli olmadığını belirtmek gerek, bilhassa inflamasyon sebebinden iltihaplandılarsa. Fakat, lenf düğümlerinizi itinalı olarak denetlemeniz ve iltihaplandıklarında bir doktora göstermeniz, oluşabilecek diğer hastalıkları önlemenize destekçi olacaktır.

Soğuk algınlığı esnasında boynunuzda hafif şişmiş benzeri gözüken ufak kütleler lenf düğümleridir. Bu düğümler bedeniniz amaçlı çok fazla mühimdir ve lenf dokuları amaçlı sıvı/akışkan filtresi misyonu görürler. Bir santimetreden azve badem biçimindeki bu düğümler, boyun, koltukların altı, kasık bölgesi, göğüs kafesi ve abdomen yerlerinde kümeler olarak bulunurlar. Şayet bu düğümlerin iltihaplandığını ve şişkinleştiğini anlarsanız, panik olmayınız. Bu şişmenin sebebinin genellikle normal olduğunu kendinize hatırlatın. Yeniden bir doktorun denetlemesi yararlı olacaktır. Bu yazımızda sizlere lenf düğümlerinin neden iltihaplandıkları anlatılacaktır.

Lenf Bezi İltihabı Semptomları
Lenf Bezi İltihabının Sebepleri Nelerdir?

Zarar Veren Mikroorganizmalar: Vücuda giren bakteri, virüs, parazit, mantar ve mayalar lenf bezi iltihabına neden olabilmektedir. Lenf bezlerinde bu zararlılarla uğraşılır. Miktarları ne civarı yüksek ise gereken akyuvar sayısı ve faaliyeti de o oranda artacaktır, irin kapan lenf bezi sayısı ve irin ölçüsü da benzer oranda değişecektir. İnflamasyon kaynaklı irin kapan lenf bezi genellikle ağrılı olabilir.

Lenf bezi iltihabıyla sonuçlanan birtakım durumlar:
Ur: Vücut hücresinin kontrolsüz ve emellerine ters çoğalmaları neticesi meydana çıkan tümörler lenf bezi iltihabına neden olabilirler. Lösemi benzeri kanser türleri de lenf bezi iltihabına neden olabilmektedir.

Başka maddeler: Vücuda girerek toksik tesir üreten başka maddeler de lenf bezi iltihabına neden olabilmektedir. Çok fazla farklılık gösterirler. Arı iğnesinin zehri de botoksta kullanılan Botalinum maddesi de birer toksindir. Vücutta birikme yoğunluklarına yönelik lenf bezi iltihabına neden olabilirler.

Lenf Bezi İltihabının İyileştirme Metotları

İnflamasyon Rehabilitasyonu

Tedavi amaçlı, irin kapan lenf bezlerinin zarar veren mikroorganizmalarla mücadelesine destekçi olunur. Bakteri kaynaklı vaziyetlerde antibiyotikler, virüs kaynaklı olanlarda antiviral ilaçlar kullanılır. Alternatif biçimde mantar, maya ve parazitler amaçlı kendilerine özgü ilaçlar bulunur. Ağrı kesiciler kullanılabilir. İltihap kapan lenf bezi üzerlerine sıcak olmayan bir uygulama yapınız. Vitamin takviyesi, istirahat benzeri klasik inflamasyon uğraş yollarını uygulayınız.

Kanser (Ur) Rehabilitasyonu: bu vaziyette hekim görüşü almak şarttır. İyi huylu tümörler cerrahi müdahale ile çıkarıldıkları vakit irin kapan lenf bezi iyileşecektir. İyi huylu olmayan tümörler amaçlı ise radyoterapi, kemoterapi benzeri tedaviler uygulanır.

Apse Boşaltmak: Lenf bezi irini, lenf nodunun yer aldığı bölgedeki dokuları yırtmasıyla sonuçlanacak şekilde olabilmektedir. Bu vaziyette cerrahi müdahale ile irin içeriğindeki sıvı/akışkan boşaltılmalıdır.
" } ] }