{ "title": "Lenf Dolaşımı", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-dolasimi(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:03:29", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Lenf dolaşımı, beş kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; lenf sıvısı, lenf damarları, lenf düğümleri, dalak ve timus bezi'dir. Lenf dolaşım sisteminin görevleri; içerisindeki akyuvar ve antikorlar ile bağışıklığı sağlar, ince bağırsaktan alınan yağ asidi, gliserol ve bazı vitaminlerin dolaşım sistemine taşınmasına sağlar, dokularda biriken fazla doku sıvısını dolaşım sistemine taşır ve bu şekilde dokularda ödem oluşmasını engeller. Şimdi bu sistemin elemanlarını ayrıntılı inceleyelim.

Lenf sıvısı: Lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısına lenf sıvısı denir. Kılcal kan damarlarından geçen kan plazması, doku hücrelerinin arasına sızdığı zaman lenf sıvısını oluşturur. İçerisinde alyuvar bulunmadığı için renksizdir. Bu sebeple lenf sıvısına akkan denir. Sıvının kıvamı kan serumunun kıvamına benzemektedir. Lenf sıvısı kalbe yakın yerde kan toplar damarına aktarılır. Lenf sıvısı içerisinde bol miktarda kanın lökosit hücrelerinden vardır. Lenf sıvısı yavaştır ve pıhtılaşma özelliğine sahiptir. Lenf damarları içine gelen lenf sıvısı, bu damarlar içinden taşınarak yeniden kan dolaşımına kazandırılır. Kan sıvısının bir bölümü dokulara süzülür, burada belli bir süre dolaştıktan sonra lenf sıvısı olarak lenf damarlarına girer ve damarlar içinde ilerleyerek yeniden kan dolaşımına katılır. Böylece vücudun sıvı dengesi korunmuş ve dolaşımın sürmesi sağlanmış olur.

Lenf damarları: Lenf damarları, hücrelerin içerisinde uçları açık borular gibi, arta kalan ne varsa toplayıp dolaşıma ulaştırmak için görevlidir. Kılcal atar damarlardan geçmiş fakat toplar damarlar tarafından geri alınmamış sıvıyı ve artıkları kalbe yakın bir noktada büyük toplar damarlara boca eder. Kıvamı sudan biraz koyu olan ak kanı taşıyan damarlar, yolları boyunca rastladıkları lenf düğümü adı verilen küçük yumrulara uğrar. Lenf dolaşım sisteminin arıtma istasyonu olan lenf düğümlerine ulaşan lenf sıvısı, burada filtreden geçirilip temiz hale getirilir.

Lenf düğümleri: Lenf dolaşımı sisteminin bir parçası olan ve birçok hücre türünü içeren bir organ yapısıdır. Lenf düğümleri vücudun her yerinde mevcuttur ve beyaz kan hücrelerini görevi görürler. Bu nedenle bağışıklık sisteminin sorunsuz işlemesinde rolleri büyüktür. Bunun dışında lenf düğümlerinin klinik bir önemi de vardır. Önemsiz boğaz iltihaplarından, kanser gibi hayatı tehdit eden durumlarda tepkime gösterebilir ve şişmeye başlarlar. Lenf düğümlerinin önemi kanser süreci için kullanılan durumlarda, yapılan tedavinin şekli ve prognozun belirlenmesinde oldukça büyüktür. Hastalıklar lenf düğümlerini özellikleri ve yerleşim yerleriyle etkilerler. Lenf düğümleri lenf dolaşımı içerisinde vücudun filtreleme görevini yapar. Lenf düğümleri zehirli maddeler ve bakterilerin etkisiyle iltihap oluşturmaya başlar ve akabinde şişer. Özellikle koltuk altında, kasıklarda ve boyundaki lenf düğümleri elle dokunulduğu zaman hissedilir hale gelir. Lenf düğümleri içerisinde bulunan lenf hücrelerini üretmek görevi dalağa aittir. Lenf hücreleri, akyuvarların özel bir şekli sayılabilir. Bazı hastalıklarda lenf düğümleri şişip patlayarak dışarıya iltihap bırakabilir.

Dalak: Vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırıp içlerinde bulunan demiri tekrar vücudumuza gönderir. Dalak vücudumuzun sol kısmında mide, sol böbrek ve diyafram arasında bulunmaktadır. Normal bir dalağın ortalama uzunluğu 12 cm. Genişliği 8 cm ve kalınlığı 5 cm'dir. Yumruğumuz büyüklüğünde yumuşak bir organdır. 150–200 gr civarında ağırlığa sahiptir. Lenf dolaşımı içerisinde bir tür akyuvar lenfositleri üretir.

Timus bezi: Bağışıklık sisteminin merkezi olan timus bezi içerisinde, kazanılmış bağışıklık için büyük önemi olan t lenfositler üretilir. Üretilen lenfositler sayesinde doğduğumuzdan beri vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korur. Timus bezi ne kadar iyi çalışırsa vücut o kadar genç kalır ve sağlık olur. Lenf dolaşımı sistemi içerisinde önemli bir yere sahiptir.
" } ] }