{ "title": "Lenf Dolaşım Sistemi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-dolasim-sistemi(1).jpg", "date": "20.01.2024 00:31:58", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Lenf Dolaşım Sistemi; Lenf damarları, Lenf sıvısı, lenf düğümleri, timüs bezi ve dalak olmak üzere beş kısımdan oluşmaktadır.

Lenf Damarları; Lenf kılcalları ve lenf toplardamarlarından oluşur. Atar damar bulunmaz.

Lenf Kılcalları; Tek tabakalı yassı epitelden oluşmaktadır. Bunların geçirgenlikleri kan kılcallarından fazladır. Lenf kılcallarında, kan kılcal damarlarından farklı olarak, sadece doku sıvısından kılcal damara doğru, tek yönlü madde geçişi (Sadece emilim olur olur. Bunların bir ucu kapalıdır ve doku sıvısının içine kadar uzanmaktadır. Diğer ucu ise açık olup, lenf toplardamarına bağlıdır.

Lenf Toplar Damarlar; Lenf toplardamarlarının yapısı, kan toplardamarlarına benzer. Bu damarların yapısı düz kas ayrıca lenf sıvısının tek bir yönde akmasını sağlayan kapakçıklar bulunmaktadır.

Lenf Sıvısı; Beyaz renklidir. Bileşimi su, glikoz, yağ asidi, amino asit, vitaminler, mineraller, gliserol, üre, NH3, akyuvarlar ve antikorlardan oluşmaktadır. Lenf sıvısında, alyuvar, albümin, kan pulcukları, fibrinojen, globülin ve protombin bulunmaz. Ayrıca Lenf sıvısında solunum gazları olan oksijen ve karbondioksit gazı taşınmaz.

Lenf Düğümleri; Lenf düğümleri yumru şekline benzer, bu düğümler lenf damarlarının birleştiği yerlerde bulunur. İnsan vücudunda takriben 500-600 lenf düğümü bulunur. En iyi bilineni ise bademciklerdir.

Lenf Düğümünün Görevi; Akyuvar, Lenf sıvısı (T-lenfosit) üretir. Lenf sıvısını süzerek mikropları yakalar. İçinde bulunan akyuvarlar ile mikropları yok eder.

Dalak; Lenf sıvısı üretir. Lenf sıvısını süzerek mikropları yakalar. İçindeki akyuvarlar ile mikropları öldürür. Yaşlanmış kan hücrelerini parçalar. Ayrıca dalak embriyonik dönemde embriyo için annede eksilen kanı üreterek tamamlar.

Timus Bezi; T-lenfosit kan hücresinin olgunlaşmasını sağlar. Lenf sıvısı üretir. İçindeki akyuvarlar ile mikropları öldürür. Ayrıca lenf sisteminin çalışmasını düzenleyen timuzin hormonu üretir.

Lenf Sistemi Görevleri; Bileşimindeki antikor ve akyuvarlar ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. İnce bağırsaktan emilen, gliserol, yağ asidi ve A, D, E, K vitaminlerinin dolaşım sistemine taşınmasını olanak tanır. Ayrıca dokularda biriken doku sıvısının fazlasını olanını alarak dolaşım sistemine taşır. Bu nedenle olası dokularda ödem oluşması engellenir.

Dokularda ödem neden olur?

" } ] }