{ "title": "Lenf Bezi İltihabı", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-bezi-iltihabi(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:34:17", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Lenf bezi iltihabı, bazı zararlı organizmaların kan yoluyla yayılıp bedende iltihap ve buna bağlı olarak hastalık oluşturmasıdır. Bu zararlı organizmalara bakteri, virüs, mantar gibileri örnek verilebilmektedir. Lenf bezleri aslında dışarıdan çıplak gözle bakıldığında görülmezler. Fakat lenf bezleri iltihaplanırsa büyürler. İltihaplanmış ve büyümüş lenf bezleri dışarıdan görünür hale gelir. Lenf bezlerinin vücut için faydası inanılmazdır. Öncelikle yapısını meydana getiren hücreler birleşerek birer filtre görevi görürler. Bu filtrenin vücut için faydası çok büyüktür. Örneğin lenf bezi hücrelerinin meydana getirdiği filtre lenf damarlarının getirdiği bazı bakteri ve virüsleri ve zehirli maddeleri tutar. Lenf hücreleri de ayrıyeten bu maddeleri parçalamakla görev alır ve parçaladıktan sonra zararlı maddeler etkisiz hale gelmiş olurlar. Lenf hücreleri ne kadar parçalasa da bir kapasitesi vardır ve bu zararlı maddeler lenf bezlerinin kapasitesini zorlayıp aşarsa lenf bezleri büyük miktarda hasar almış olurlar. Bu hasarla birlikte lenf bezleri gittikçe şişer ve patlar. Bunun sonucunda lenf bezi içerisindeki iltihap dışarıya çıkmış olur.

Lenf bezi iltihabı tam olarak hastanın kafatasına etki eden deri iltihaplandığında boynun arkasında büyümüş ve büyümekte olan lenf bezlerinde görülebilir. Bunun yanında kulaklar iltihaplandığında kulağın arka ve ön kısmında bulunan lenf bezlerinde de görülebilmektedir. Ayrıca parmaklarda ya da el bölgesinde iltihap ortaya çıktığında koltuk altı kısmında oluşan lenf bezlerinde de iltihap görülebilmektedir. Bunların yanında ayak parmaklarında veya ayak bölgesinde ortaya çıkan kasıkta büyümekte olan lenf bezlerinde de lenf bezi iltihabı görülebilmektedir. Lenf bezleri aslında vücudun tamamında bulunabilmektedir. Fakat boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunan lenf bezleri yüzeysel denilecek niteliktedir. Bu nedenle o bölgelerde lenf bezi iltihabı sıklıkla görülebilmektedir. Ayrıca zehirli maddelerin, bakteri ve virüslerin ortaya çıkarttığı lenf bezi iltihapları dışında tümörden kaynaklanan lenf bezi iltihapları da meydana gelebilir. Bu tümörler vücut hücrelerinin amaçlarına itaat etmeden ve kontrol dışı çoğalmaları sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca lösemi gibi kanser türleri de lenf bezi iltihabına sebebiyet verebilir.

Lenf Bezi İltihabı Belirtileri: Öncelikle lenf bezi iltihabı olarak üst solunum yolu iltihabı problemleri ortaya çıkmaktadır. Üst solunum yolu iltihabından kasıt olarak ortaya ilk olarak çıkan rahatsızlık, vücudun ısı dengesini kaybetmesinden ve sonradan toparlayamamasından dolayı meydana gelen ateştir. Sonra burun akıntısı ortaya çıkabilir. Burun akıntısı ilk başlarda sümüksü ve yapışkan olan fakat sümük barındırmayan bir sıvı gelmesiyle başlar. Sonradan sümükle karışık olarak bu sıvı akıntıyı oluşturmaktadır. Ayrıca boğaz tahrişi gibi bir başka üst solunum yolu iltihabı rahatsızlığı da ortaya çıkabilmektedir. Üst solunum yolu iltihabı rahatsızlıklarından farklı olarak ortaya çıkan en kuvvetli belirti lenf bezlerinde şişme ve buna eşlik eden ağrıdır. Ağrılar genellikle çok şiddetlenmese de hastanın canını çok acıtacak seviyeye gelebilir. Bunlara eşlik eden gece terlemeleri de olabilir. Bu gece terlemeleri uyku içinde ve uyku dışında gerçekleşebilir. Eğer hastalık tümörden dolayı ortaya çıktıysa lenf bezlerinde sertleşmeler görülebilir. Bu sertleşmeler hastayı rahatsız edebilir. Ayrıca bunların hepsine eşlik eden lenf bezi üstündeki dokuda kızarıklık ve gereğinden fazla hassasiyet de görülebilmektedir. Aslına bakıldığında vücutta herhangi bir bölgede, vücuda yabancı olan maddelerle yapılan mücadele yapıldığı en yakın yerdeki lenf bezlerini şişirerek patlatabilir. Bunun sonucunda lenf bezi iltihabı ortaya çıkar.

Lenf İltihabının Belirtileri: İlk olarak enfeksiyondan dolayı oluşan lenf bezi iltihabının tedavisinde, iltihap kapmış lenf bezlerinin vücuda zararlı organizmalarla mücadelesine destek çıkılmalıdır. Bakteri kaynaklı ve virüs kaynaklı olan hastalıklarda farklı tür ilaçlar kullanılmaktadır. Bakteriler için antibiyotik tarzı, virüsler için antiviral tarzı ilaçlar kullanılmalıdır. Bunlara benzer bir şekilde parazitler ya da mayalar için ayrı ilaçlar bulunmaktadır. Eğer ağrı varsa ağrı kesici yardımcı olarak kullanılabilir. Ayrıca evde yapılacak tedavilerden bazıları da iltihap kapan lenf bezi üzerine soğuk türden uygulamalar yapmak veya istirahat, vitamin desteği gibi enfeksiyon ile mücadele taktikleri kullanmaktır. Başka bir lenf bezi iltihabına sebep olan neden tümörler için de öncelikle kesin olarak bir Uzman görüşü ve desteği alınmalıdır. İyi huylu tümör çeşitleri cerrahi müdahaleler ile olduğu yerden alınabilir. Fakat kötü huylu tümörlerde kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedavi çeşitleri kullanılmaktadır. Tümörlerin hastalığa sebebiyet vermediği durumlarda cerrahi müdahale ile şişmiş olan lenf bezindeki iltihaplı apse boşaltılarak sonuca varılabilir.
" } ] }