{ "title": "Lenf Bezi Hastalıkları", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-bezi-hastaliklari.jpg", "date": "23.01.2024 03:56:34", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Lenf bezi hastalıkları nelerdir? Bu bezler minik, yuvarlak veya fasulye şeklindeki yapılardır. Vücudunuzun inflamasyon ve hastalıklarla savaşmasında ciddi rol sahibi birimlerdir. Lenf sıvısı ile iltihaplı dokudan biriken bakteriler, virüsler ve diğer zarar veren maddeler bu merkezlerde temizlenerek vücudun diğer yerlerine yayılmaları engellenir. Brol, kasıklar, yer altları, göğüs kafesi, karındaki bölgesi benzeri bölgelerde yaygın olarak bulunurlar. En sık lenf bezi şişkinlikleri boyunda görülmektedir Normal boyutları 1-3 mm kadardırlar ve farklılık edilmezler. Fakat iltihaplandıkları zaman veya komşu uzuv iltihaplanmasından ötürü iş yükü arttığında büyüyerek görünür duruma gelirler.

Lenf bezleri neden şişer?

Genellikle 2 sebep vardır
Lenfoma (Lenf bezi tümörü)

Boyundaki tümörler içerisinde en yaygın görülenlerdendirler. Genellikle çok fazla sayıda ve gittikçe çoğalan ve yükselen tarzda lenf bezleri vardır. Yer altı ve kasıklardada lenf bezi şişkinlikleri eşlik edebilir. Eşliğinde gece terlemeleri ve kilo kaybı vardır. Tıbbın gelişmesi ile bugün lenfomalı hastaların dahi anında tamamı iyileştirilebilmektedir.

Lenf bezi hastalıkları için ne zaman doktora gidilmeli?

Boyundaki lenf bezi şişmelerin büyük bölümü enfeksiyona ilişkili şişlik olmakla beraber tümöral kitleler de azımsanmayacak civarı çok fazla görülmektedir. Dolayısı ile aşağıdaki durumlardan rastgele biri varsa bir an öncesinde Kulak-Burun-Boğaz uzmanına müracaat edilmelidir.

Lenf bezi hastalıkları belirtileri nelerdir?
Lenf bezi hastalığı var olan hastalara hastanede neler yapılır?

Sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılır.
Şişmiş lenf bezlerinin rehabilitasyonu

Lenf bezlerinin şişmesinin altında yatan sıhhat meselesine karşı iyileştirme verilir. İltihaplara ilişkili lenf bezi hastalıkları uyumlu iyileştirme sonrasında genellikle 2-3 hafta içerisinde gerileyerek kaybolurlar. Fakat bilhassa çocuklar benzeri fazla boğaz enfeksiyonu geçiren hasta olanlarda daha uzunca zaman kalabilirler. Uyumlu iyileştirme edilmeyen lenf bezi irinleri büyüyerek apseye dönüşebilir. Bu vaziyette hem iyileştirme zorlaşır hem de komplikasyon rizikosu belirir.
" } ] }