{ "title": "Lenf Ameliyatı", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/lenf-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 21:09:37", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Lenf ameliyatı, Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlayan sistemin içinde yer alan lenf bezeleridir. Boyun, koltuk altı, kasık bölgelerinde bulunan ele gelmeyen küçük yapılardır. Boğazda bulunan ve tiroit bezinde büyüme ile seyreden iyi huylu hastalıklara guatr denir. Bir kısım hastalarda da bu lenf bezler ininde iyi huylu seyretmeyen durumlarda da tiroit bezinin tümünün alınması gerekebilir. Bu hastalıklar tiroit bezinin içindeki hacimlerden bağımsız olarak lenf bezlerine sıçrama yapabilir. Büyük tümörlerde ve geç konan tanılarda sıçrama riski çoğalır. Ameliyat öncesinde yapılan biyopsilerle bu tanı konulmaktadır. Bu tespit hekim tarafından klinik olarak ya da görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir. Operasyon narkoz verilerek genel anestezi altında yapılır. Anestezi uzmanınızla işlem hakkında bilgi alabilir herhangi bir olumsuzluk yaşadıysanız veya ilaçlara karşı olan herhangi bir hassasiyetiniz var ise söylemenizde fayda vardır. Uzun süreli kullandığınız ilaçlarınız ve kalıcı hastalıklarınızı da uzmanla paylaşınız. Lenf ameliyatı tiroit ameliyatı ile yapılabildiği gibi daha sonrasında da ayrı bir seans olarak da yapılabilir.

Lenf ameliyatında yapılacak olan boyun kesisi boyundaki tutuluma göre farklılıklar gösterebilir. Lenf ameliyatından önce doktorunuza boynunuza nasıl bir kesi yapacağını sorabilirsiniz. O bölgeden alınması planlanan lenf bezelerinin büyüklüğüne göre bir kesi açılır. Açılan kesikten lenf bezleri alınarak kesi tekrar uygun bir şekilde kapatılır. Ameliyat sonrasında ciltteki kesi estetik olarak kapatılır. Eğer tiroit bezleriyle birlikte yapılan bir ameliyat ise bölgede bulunan tiroit bezinin tamamı ve lenf bezleri çıkartılır. Ameliyat sonrasında lenf bezlerinin çıkarıldığı bölgede sıvı birikimini engellemek için silikon boru sistemi kullanılır ve o bölgeye konulur. Bölgeye konulan drenler ameliyattan 1-3 gün içerisinde alınır. Cilt dikişlerinin alınması ise iyileşme ye bağlı olarak 4/6 gün içerisinde değişebilmektedir.

Lenf ameliyatı sonrası oluşan komplikasyonlar, Ameliyat sırasında bölgede damar yaralanmaları veya bağlanmış küçük damarların açılması gibi sorunlarda kan verme ye ihtiyaç olabilir. Böylesi bir olasılık çok düşüktür. Bazı durumlarda ameliyat bölgesinde ödem ve sıvı birikimi olabilmektedir. Olasılığı düşük olmakla beraber bazen enfeksiyon olabilir. Enfeksiyon olmasının önüne geçmek için antibiyotik kullanımı yapılır. Lenf ameliyatlarında komplikasyon görülme olasılığı düşüktür. Ameliyat sonrasında ortalama 6 saat içinde narkoz vücuttan atılır. Sonrasında yemek yeme yürüme ve tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, normale dönmeye başlarsınız. Hatanın durumuna göre 1/3 gün içerisinde taburcu olabilirsiniz bu süre zarfında Uzman tarafından gözetim altında tutulursunuz. Len ameliyatının ilk bir ayında yorucu ve ağır aktiviteler yapmayınız. Doktorunuzun belirlediği periyotlarda kontrollerinizi yaptırınız.
" } ] }