{ "title": "Kulak Arkası Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/kulak-arkasi-lenf-bezi-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:34:48", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kulak arkası lenf bezi şişmesi, belli bir sebepten dolayı kulağın arka kısmında bulunan lenf bezlerinin enfeksiyon kapması sonuncunda şişmeye başlamasına verilen addır. Lenf bezleri vücuda girmek isteyen enfeksiyon maddelerine karşı bir savunma mekanizması olan bir bezdir. Küçük ve bir fasulye büyüklüğünde olan bu lenf bezleri besin ve sıvıların saklanmasıyla birlikte kan dolaşımında bulunan ve vücut dokusunda bulunan atık maddelerin filtre olarak korunmasından önemli bir yeri vardır. Ayrıca bu durumun yanı sıra bu lenf bezleri vücuda girmeye çalışan bakteri, virüs, mikrop ve enfeksiyonların vücuda girmesine engel olurlar. Kulak bölgesinde bulunan lenf bezleri de aynı bu şekilde enfeksiyonların vücuda girmesine engel olurlar. Genel olarak kulak bölgesinde bulunan lenf bezleri kulağın arka kısmında olurlar. Kulak arkasında bulunan lenf bezleri şişmeye başlayınca bulunduğu bölgede bir ceviz büyüklüğüne kadar şişerek ve kızarık bir renk almaya başlarlar. Büyümeye başlayan lenf bezinin içinde ise iltihap oluşmaya başlar. Ayrıca bu durumun yanı sıra kulak arkası lenf bezi şişmesi ortaya çıkmaya başladığı zaman bazı tür belirtiler kendini göstermeye başlar.

Kulak arkası lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir?
Bu rahatsızlık grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterdiği için bu durumdan ayırt edecek en önemli fark kulak arkasında meydana gelen şişkinlik ve kızarıklık durumudur. Bu tür belirtiler kendini göstermeye başladığı zaman kişi vakit kaybetmeden doktor müdahalesi altında uygun olan tedaviyi olmalıdır.

Kulak arkası lenf bezi şişmesi rahatsızlığı neden olur?
Görüldüğü üzere zayıf bünyeye sahip olan kişilerin karşıdan gelen enfeksiyon durumlarına karşı dirençsiz kalması sonucunda bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Ancak belirtiler ortaya çıkar çıkmaz önlem alınmalıdır. Doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli ve düzgün bir şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca vücut direncini arttırmak için vitamin ve protein yüklü besinlerin tüketilmesi de bu hastalığa karşı kişiyi koruyabilir. Kulak arkası lenf bezi şişmesi için ara ara buz koyarak şişin inmesi sağlanabilir. Bu tür önlemler alınarak kulak arkası lenf bezi şişmesi hastalığı ortadan kalkabilir ve hatta vücut direnci arttırıldığı için tüm hastalıklara karşı korunulabilir.
" } ] }