{ "title": "Koltuk Altı Lenf Bezi Kanseri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/koltuk-alti-lenf-bezi-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 14:08:56", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Koltuk Altı Lenf Bezi Kanseri, Vücutta lenf ismi verilen ve içerisinde renksiz sıvı bulunduran oldukça küçük damarlardan oluşmuş olan bir ağ bulunmaktadır. Bu ağa lenfatik sistem adı verilir. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemde ortaya çıkan ve özellikle lenfositleri etkileyen bir kanser türü olan lenf bezi kanseri, koltuk altında, göğüste, kasıkta, karında ve ense bölgesinde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. En sık da koltuk altı bölgesinde oluşan lenf bezi kanseri, koltuk altı bölgesinde bulunan lenf bezlerinin ağrı durumu yaratmadan ele gelecek kadar şişmesi ile ortaya çıkar.

Koltuk altı lenf bezi kanseri belirtileri, nedeni bilinmeyen ateş ve titreme, iştahsızlık ve aşırı kilo kaybı, enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artması, bitkinlik ve halsizlik, vücudun herhangi bir yerinde yaşanan kaşıntı durumu, aşırı yaşanan gece terlemeleri, lenf bezlerinin şişmesinden dolayı kan damarlarına yaptığı baskıdan kaynaklanan kolda şişlik oluşması, kolda karıncalanma ve uyuşma hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler lenf bezlerinin bağışıklık sisteminin bir parçası olması nedeniyle grip ya da başka bir hastalık devam ederken de görülebilir. Bu nedenlerden dolayı bu tür şikâyetleri olan kişiler koltuk altı lenf bezi kanserinin teşhisinde doğru koyulabilmesi için mutlaka doktora başvurmalıdır.

Koltuk altı lenf bezi kanseri nedenleri, nedeni tam olarak bilinmeyen ancak kalıtımsal özellikler, yaşlılık ve herhangi bir sebepten dolayı bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi nedenlerden kaynaklanabilen bu hastalığın olma riskini aşırı sigara kullanımı ve aşırı kilo gibi bazı faktörler artırabilir.

Koltuk altı lenf bezi kanseri tanısı, koltuk altı lenf bezi kanseri kanser hücrelerinin ilk olarak en yakında bulunan lenflere ulaşabileceği için meme kanserinin herhangi bir döneminde de ortaya çıkabilir. Memede bulunan tümörler büyüdükçe koltuk altı bölgesine yayılma ihtimali çoğalır. Koltuk altı lenf bezleri kanseri fizik muayene sırasında kontrol edilir ve sonra ultrasonografi ile değerlendirilir. Ancak hastalığın kesin olarak tanısının konulabilmesi için koltuk altında büyüyen lenf bezi tümörlerinin çıkarılıp veya parça alınıp mikroskop altında incelenmesi ile konulabilir. Yapılan bu biyopsi işlemi koltuk altında bulunan lenf bezlerinin durumunu ve hastalığın evresini saptamak için oldukça gereklidir.

Koltuk altı lenf bezi kanseri tedavisi, bu tedavide kişinin koltuk altı bölgesini kendi kendine şişkinlik olma ihtimaline karşı düzenli olarak kontrol etmesi erken teşhis açısından avantaj sağlayabileceği için son derece önemlidir. Tedavide tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğu tarafından hastalığın evresi, hücre tipi, hastanın tedaviyi kaldırıp kaldıramayacağı, hastanın yaşı ve hastalığın yavaş veya hızlı ilerleyip ilerlemesine göre tedavi yöntemleri ve verilecek ilaçlar belirlenir. Koltuk altı lenf bezi kanseri doktorun vereceği ilaçlarla ve cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir.
" } ] }