{ "title": "Koltuk Altı Lenf Bezi Ameliyatı", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/koltuk-alti-lenf-bezi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 07:51:23", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Koltuk altı lenf bezi ameliyatı, Meme göğüs duvarı, kol ve sırt bölgesindeki kanser türleri genel olarak koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Böylesi durumlarda tümörlü bölgeye ek olarak hastalık sıçramış lenf bezlerinin de çıkarılması gerekir. Hastalığın tipine, evresine, yerleşim yerine ve hastanın durumu analiz edilerek ameliyatın seyrinde değişiklikler olur. Koltuk altı lenf bezi ameliyatı esas olan tümörün alınması esnasında alınabileceği gibi bazen de daha sonra bir operasyonla alınabilmektedir. Koltuk altı lenf bezi cerrahisi bazı durumlarda planlı olarak yapıldığı gibi bazı durumlarda tümör çıkarıldığı esnada hastalıklı dokunun kötü huylu veya yayılmaya uygun olduğunun anlaşılması üzerine o bölgedeki lenf bezlerinden örnek alınarak örneklerin sonucuna göre de ertelenebilir. Koltuk altından alınan lenf bezlerinde hastalık yayılması tespit edilirse o bölgedeki tüm lenf bezleri çıkartılır. Koltuk altı lenf bezi cerrahisi bölgeyi hastalıklı dokudan temizler. Lenf bezleri ameliyatında patoloji sonuçlarına göre ameliyatın gerekli olup olmadığı cerrah tarafından belirlenir. Böylesi ameliyatlarda koltuk altında bulunan lenf bezleri cerrahlar tarafından lenf bezlerinin çevresindeki yağ dokusuyla birlikte çıkarılır. Koltuk altı lenf bezlerinde tümör olup olmadığı genellikle ameliyat esnasında anlaşılır. Kesin tanı için patolojiden gelen sonuçlar önemlidir. Genel sonuca göre ameliyat sonrasında kemoterapiye gerek olup olmadığı da belli olur.

Koltuk altı lenf bezi ameliyatı süreci, bu cerrahi operasyon genel anestezi altında yapılır. Genel anestezi kişinin tam olarak uyutulması ve nefes alıp vermesinin solunum borusuna yerleştirilen bir tüple anestezi uzmanı tarafından gözlem altında bulundurulmasına denir. Anesteziden önce herhangi bir problem yaşanmaması için laboratuvar testleri yapılır. Nadiren de olsa ilaç reaksiyonu görülme ihtimali vardır ve ölümcül olabilmektedir. Hastane ortamında ve gözetim altında oldukları için böyle bir durumla karşı karşıya kalma olasılığı son derece düşüktür. Operasyon öncesi hasta 6-8 saat hiçbir şey yememeli ve içmemeli ve hastanın midesi boş olmalıdır. Koltuk altı lenf bezi ameliyatı hastanın tipine yapılacak diseksiyonun büyüklüğüne göre değişebilir. Ortalama olarak ameliyat süresi 1-3 saat sürer. Ameliyatı yapan Uzman cerrahların koltuk altında açacakları kesikten problemleri kısım yağ dokusuyla birlikte çıkarılır ve uygun bir şekilde açılan kesik kapatılır. Operasyon sonrasında hasta uyanma odasında bekletilir ve kendine geldikten sonra odasına gönderilir. Ameliyattan sonra anesteziye bağlı bulantı, kusma ve benzeri sorunlar yaşanırsa kalış süresi uzar. Koltuk altı lenf bezi ameliyatından sonra operasyonu yapan cerrah o ameliyat bölgesinde derinin altında lenf sıvısı ve kan toplanmasını önlemek amacıyla drenler yerleştirir. Bu drenler ortalama 3-5 gün içerisinde çıkartılır.

Koltuk altı lenf bezi ameliyatı riskleri, Her ameliyatta küçükte olsa her zaman bir risk vardır. Önemli olan sizin risklerin ne kadar farkında olduğunuzdur. Her ne kadar hastaların komplikasyon yaşamasalar da yine de olası problemlere karşı bilinçlenmesi ve doktoruyla konuşması önemlidir. Ameliyat sonrası birtakım komplikasyonlar şunlardır:
" } ] }