{ "title": "Kasık Lenf Bezleri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/kasik-lenf-bezleri.jpg", "date": "20.01.2024 02:07:53", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kasık lenf bezleri, Lenf bezleri, immün sisteminin önemli parçalarındandır. Vücudun enfeksiyonlar ile savaşmasına yardımcı olan lenf bezleri, küçük yumuşak, yuvarlak ve oval şekilde olup, Vücudumuzun her yerinde olan ve birbirine zincirleme şekilde bağlı olan bezlerdir.

Lenf bezlerinin her biri bir bağ dokusundan oluşan kapsüllerdir. Kapsüllerin içerisinde olan lenf bezlerinde bağışıklık hücreleri bulunur. Bu hücreler çoğunlukla vücutta oluşan mikrop ve virüslere karşı vücudun savaşmasını sağlayan proteinleri oluşturan lenfositler ve mikropları tahrip eder. Kısacası lenf bezleri vücudumuzun mikroplar ve virüslerle savaşmasında önemli bir rolü vardır.

Lenf bezleri vücudumuzun hemen her yerinde olan bezlerdir. Derinin hemen altında bulunan bu bezlerden bazıları daha derinlerde olabilir. Yüzeye çok yakın olan lenf bezleri büyümediği ve şişmediği sürece dışarıdan fark edilmesi imkânsızdır. Lenf bezleri lenf kanalları ile tüm vücudu saran bir ağ sistemidir. Akkan adı verilen lenf sıvısı, vücuda zararlı enfeksiyonları ve dış etkenlerin oluşumundan koruyan lenfosit hücreleridir. Lenfosit hücreleri içerisinde antikorlar ile doludur. Lenf sıvısı şeffaf ve sıvı olduğundan hücreler arasında kanda olduğu gibi dolaşım sağlar. Aslında lenf sıvısı kan yolunu da kullanır ve kana karışarak vücudu korumaya çalışır.

Kasık lenf bezleri her iki cinste de kasık kısmında bulunan ve genital bölgeye yakın olması sebebi ile burada oluşacak enfeksiyonların oluşmasını engelleyen bir mekanizmadır. Bazen de kasıkta olan lenf bezlerinin şişmesi bacaklarda veya ayaklarda olan bir rahatsızlığın yansımasıdır. Bu nedenle de bacaklarda veya ayaklarda olan enfeksiyon veya yaralar iyi takip edilmelidir. Burada olan bu enfeksiyonların kasığa ulaşması engellenmelidir. Bu durum sadece yetişkinlerde olan bir durum değildir. Çocuklarda da görülebilir. Vücutta bazen bu şekildeki lenf bezi şişmeleri önemsenmeyebilir ama önemlidir. Bazen de lenf bezleri aşırı kilo kayıplarında ve gece terlemelerinde büyüme gösterebilir.

Kasık lenf bezleri, beyaz kan hücreleri olan lenfositlerin göllenmesi oluşur. Lenf bezlerinin rahatsızlanması küçük cilt sorunlarında veya solunum sistemindeki sorunlarda bile görülebilir. Özellikle şişlikle kendisini gösterir. Cilt bölgesinde tahrişlenme önemlidir. Nedeni de genellikle kasık bölgesinde kilolu insanlarda sürtünmeden ötürü bir tahriş söz konusu olur ve burum sonucunda bu tahrişlenmede enfeksiyon olma riski yüksektir. Enfeksiyon olması durumunda kasık bölgesinde bulunan lenf bezleri vücudu savunma mekanizmasına geçeceğinden kasık lenf bezleri şişmeye başlar ve kişide rahatsızlık duygusu hissettirebilir. Bu nedenle kasık bölgesi mutlaka kontrol edilmelidir. Bu bölgede oluşan yara, tahriş veya şişlikler ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.

Özellikle kasık bölgelerindeki lenf bezleri enfeksiyon durumlarında 1,5 cm şişlik üzerine çıkan durumlarda mutlaka doktora gidilmelidir. Bu şişliklerin kötü huylu bir kanser olma riski çok yüksektir. Kasık lenf bezlerindeki şişlikler genellikle ağrı ya da başka bir belirti ile kendisini belli etmez. Sadece büyüme etkisi oluşur. Eğer enfeksiyondan kaynaklı bir lenf bezi şişmesi oluşmuş ise bu durum enfeksiyonun tedavi edilmesiyle iyileştirilebilir.
" } ] }