{ "title": "Geçmeyen Lenf Bezi Şişlikleri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/gecmeyen-lenf-bezi-sislikleri.jpg", "date": "19.01.2024 01:26:29", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Geçmeyen Lenf Bezi Şişlikleri, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Lenf bezleri vücudumuzun neredeyse tamamına yayılmış kendi dolaşım sistemi olan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Genel dolaşım sisteminden daha geniş damar sistemine sahip olduğu için birçok hastalığa karşı zayıf durumdadır. Lenf bezi şişlikleri, önemli bir hastalığa işaret edebileceği gibi sadece bir enfeksiyona bağlı olarak da gelişebilir.

Geçmeyen Lenf Bezi Şişlikleri Nasıl Tespit Edilir?

Lenf bezlerindeki şişlik, öncelikle elle muayene edilmelidir. Lenf bezindeki şişlik, bir haftadan uzun süreli, ağrılı olmayan, 1 cm'den büyük ve 1 haftadan uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Lenf bezlerinde geçmeyen şişlikler, lenfoma, lenfodönopati, hodgkin gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu hastalıklar içinde en sık görülen lenfomadır ve çok ciddi sinsi bir hastalıktır. Ne kadar erken tanı koyulursa tedavi şansı o kadar artar. Lenfomanın geç teşhis edildiği durumlarda ölümcül olabilir. Lenfoma erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Bedenin herhangi bir bölgesinde, 1 haftadan uzun süren, sert, 1 cm'den büyük lenf bezi şişlikleri varsa derhal bir hekime başvurulmalıdır. Yapılacak olan bilgisayarlı tomografi, ultrason ve kan tahlilleri ile teşhis konulduktan sonra vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Lenfoma kadar ciddi bir lenf hastalığı da hodgkin'dir ve hemen hemen aynı belirtileri gösterebilir. Hodgkin hastalığında diğer belirtilere ek olarak, hızlı kilo kaybı, kişinin sürekli halsiz olması, cildinde matlaşma ve kaşınma, sebepsiz kızarıklıklar morluklar görülebilir. Hodgkin hastalığı geç teşhis edilirse öldürücü olabilir.

Geçmeyen Lenf Bezi Şişlikleri Nasıl Tedavi Edilir?

Geçmeyen lenf bezi şişlikleri, viral ya da bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olarak gelişmiş ise genellikle enfeksiyona bağlı yapılan tedavi ile ortadan kalkar. Bunun dışında eğer lenf bezindeki şişlik lenfoma gibi ciddi bir hastalığa işaret ediyorsa, daha ciddi ve sıkıntılı bir tedavi uygulamak gerekir. Çocuklarda görülen lenf kanseri türlerinde kordon kanından alınan kök hücreler ile tedavi şansı yarı yarıya artırılabilirken, yetişkinlerde durum daha ciddi olabilir. Lenf kanseri türlerinin tedavisinde, hastanın yaşı, beden direnci ve hastalığın evresi önemlidir. Bazı hastalar sadece ilaç tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilebilirken, bazı hastalarda ameliyat gerekmektedir. Hodgkin gibi ciddi hastalıkların tedavisi ne kadar erken teşhis edildiğine bağlı olarak başarı oranı artar.

Hodgkin hastalığının tedavisinden sonra beş yıl hastalık nüksetmemiş ise başarı oranı %80 kabul edilir.
" } ] }