{ "title": "Ensede Lenf Bezi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/ensede-lenf-bezi.jpg", "date": "19.01.2024 14:35:10", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Ensede lenf bezi, insanlar boyundaki kitleleri fark edince şüpheli bir durum olduğu için doktora başvururlar. Ensedeki kitle belki basit bir enfeksiyonda olabilir. Belki de tümörden kaynaklı da olabilir.

Boyun kısmını tarif edecek olursak üstte çene alt bölümde köprücük kemiklerine kadar olan alandır. Ensede lenf bezinde şişlik enfeksiyona bağlı bir sebepten büyümesine, doğumsal sebepten kistin büyümesine, ensede yerleşmiş olan kötü tümorun yayılmasına, lenf bezelerini iyi ve kötü huylu olmasına bağlı olarak olabilir.

Ensede lenf bezinde en çok görülen şişlik sebebi lenf nodlarıdır. Dışarıdan belli olmazlar. Bezlerin genellikle büyüme sebebi enfeksiyonlardır. Hastalık süresince enfeksiyon boğaza yerleşerek şişlik sebebi olurlar. Enfeksiyon ayrıca sinüs, ağız, bademcik ve diş gibi bölümlere yerleşerek hastalık meydana getirerek ensedeki lenf bezlerinin şişmesini sağlar. Bu tarz enfeksiyonlar genelde ağrılıdır. Ensedeki lenf bezi şişliğin başka nedeni doğumsal kaynaklı kistlerdir. Bu kistlerde ağrısız ve uzun süre renk değişikliği olmayan kitlelerdir. Eğer kitle veya şişlik kötü huylu bir tümorden kaynaklı ve büyümüş ise sert, yapışık tarzda olup kötü huylu hastalık habercisidir.

Ensede lenf bezlerindeki şişlik için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Lenf bezlerinin birçoğu boyun kısmına yerleşmiştir. Üst solunum yollarının rahatsızlanmasıyla lenf bezlerinde şişlik oluşacaktır. Bu şişlikler tedavi edilir. Tedaviye rağmen büyüyüp ve şişlikler, kızarıklık ve mor renk değişikliği olan ağrılı şişlikler de en yakın zamanda doktora başvurulmalıdır. Kitleler ilk muayene de kesin nedeni tespit edilemeyebilir. Doktorun dikkat edeceği ensede lenf bezindeki kitlenin ne zamandır olduğu, başka bulguların olup olmadığını, hastanın yaşı, vücudunda başka yerlerinde şişlik olup olmadığını iyi bir tedavi sonucu anlaşılır.

Ensede lenf bezlerindeki kitleler nasıl tedavi edilir?

Önemli olan kitlenin neden kaynakladığını belirlemek. Basit enfeksiyonlara bağlı olarak boğaz şişmesi söz konusuysa 10-14 gün içinde antibiyotik kullanılır. Antibiyotik kullanımından sonra lenf nodunda küçülme başlar. Şişliğin tamamen kaybolması için 2-3 hafta sürebilir. Fakat tüberküloza bağlı ensede lenf bezi şişliği tedavisi daha uzun sürelidir. Şişlik doğumsal sebepten dolayı bir durumsa tedavinin sıklıkla cerrahi olarak kitlenin çıkarılması lazımdır. Yapılan inceleme sonucu tümor kötü huylu ise tespit edilen bölgedeki kitle çıkarılır. Tedavinin devamı olarak ise radyoterapi-kemoterapi alması gerekir. Kısaca ense ve boyunda kitle tespit edildiğinde doğru teşhis ve tedavi önemli olmakla beraber Uzman bir KBB doktoruna başvurulmalıdır.
" } ] }