{ "title": "Çocuklarda Lenf Bezi Kanseri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/cocuklarda-lenf-bezi-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 11:48:41", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çocuklarda lenf bezi kanseri, lenf bezi kanseri, çocukların vücudunda enfeksiyonlarla savaşan ve farklı hastalıklardan koruyan bağışıklık sisteminin bir bölümü olan lenfatik sistemde meydana gelen bir tür kanseridir. Lenfatik sistem, kan damarlarından sızan sıvı ve akyuvarları vücudun farklı hücrelerine ulaştıran, kan damarlarını anımsatan damarlardan, içlerinden geçen sıvıyı süzen fasulye şekline benzeyen lenf bezi olarak tanımlanan organlardan oluşan bir yapıdır. Lenf bezi boyunda, başta, kasıklarda, kollarda, bacaklarda, karında bulunur. Ayrıca lenfatik sistem kemik iliği, timüs gibi akyuvarların yer aldığı organlarda da bulunmaktadır.

Lenfatik sistem, bütün vücutta bulunduğu için çocuklarda lenf kanseri vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Neden meydana geldiği henüz tam olarak bilinememektedir. Fakat bazı lenf kanseri tiplerinin viral enfeksiyonlar kaynaklı oluştuğu düşünülmektedir. Lenf kanseri yani lenfoma 15 yaş altı çocuklarda nadir görülürken, gençlerde daha sık görülür. Başlıca iki tip lenf kanseri vardır. Hodgkin hastalığı ve non Hodgkin lenfoma lenf kanseri türleridir. Hodgking kız çocuklarına göre erkeklerde daha sık görülür.

Çocuklarda lenf bezi kanseri belirtileri nelerdir?

Çocuklarda lenf bezi kanseri, koltuk altı ya da kasıklarda bulunan lenf bezlerinde şişmeyle kendini belli edebilir. Bu şişme genelde ağrısız olur. Lenf bezleri şişmesiyle laktaz üretmeye başlar ve beraberinde laktoz intoleransı oluşur. Çok az sayıda çocukta doğuştan laktoz intoleransı gelişebilir. AIDS, Çölyak hastalığı gibi bazı hastalıklar ve enfeksiyon türleri laktoz intoleransına sebep olabilir.

Sindirilmemiş laktoz, çocuğun kalın bağırsağına ulaşarak bölgede fermantasyona uğrar ve gaz problemine sebep olarak su emilimini önler. Bu durum karşısında çocukta karın ağrısı, ishal, gaz, kusma, karında şişlik, karında kramp gibi yakınmalar meydana gelir. Çocuk oldukça huzursuz olur ve ani kilo kaybetmeye başlar.

Çocuklarda lenf bezi kanseri için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Çocuğun, boyun, koltuk altı, kasık bölgelerinde nedeni bilinmeyen şişlik oluşmuşsa ve bu şişlik bir hafta içinde geçmemişse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu bölgelerde oluşan şişlikler her zaman lenf bezi kanserinin habercisi olmayabilir, ancak kontrol ettirmekte her zaman yarar vardır. Ayrıca çocukta yine nedeni belli olmayan, ani kilo kaybı, üşüme, yüksek ateş, geceleri terleme, kaşıntı ve halsizlik gelişmişse yine bir doktora başvurmakta yarar vardır.

Çocuklarda lenf bezi kanseri nasıl teşhis edilir?

Şikâyetler doğrultusunda doktora başvurulduğunda doktor eğer lenf bezi kanserinden şüphelenirse bazı tetkikler ister. Kan hücre sayımı ve performansının kontrol edileceği kan testleri yapılır. Oluşan şişlikten örnek alınarak tanı için biyopsi yapılabilir. Örnek alma işlemi muayenehane ortamında lokal anestezi kullanılarak özel bir iğneyle rahatlıkla yapılabilir. Kan testi yeterli olmamışsa ve biyopsi için bir şişlik yoksa CT taraması, MR, röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Lenf kanseri şüphesi varsa, kan hücrelerinin üretmiş olduğu kemik iliğinden örnek alınabilir. Bu işlem biyopsi kadar kolay olmadığı için işlemden sonra hastaya ağrı kesici tedavi uygulanabilir. Eğer lenf bezi kanseri teşhis edilmişse devamında kanserin evresi ve hangi bölümde geliştiğini tespit etmek için gerekli tetkikler yapılır.

Çocuklarda lenf bezi kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda lenf bezi kanseri tedavisi için atılacak ilk adım laktoz içeren gıdaların beslenmeden çıkartılmasıdır. Bazı çocuklarda herhangi bir şikâyet oluşmadan laktoz içeren gıdalardan az miktarda tüketebilir. Laktoz intoleransı gelişen çocukların bazılarında yoğurt gibi mayalanmış süt ürünleri tüketildiğinde çocukta herhangi bir şikâyet oluşmayabilir. Ancak bazı çocuklar bu tip ürünlerden oldukça fazla etkilenebilir. Bu çocuklar için özel geliştirilmiş süt ve mamalar kullanılabilir. Eğer çocuk kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleriyle beslenemiyorsa kalsiyum takviyeleri alarak açık kapatılabilir.
" } ] }