{ "title": "Çene Altı Lenf Bezi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/cene-alti-lenf-bezi.jpg", "date": "21.01.2024 07:49:16", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Çene Altı Lenf Bezi; Çene altı, koltuk altı ve kasık şeklindeki vücudun oldukça fazla yerinde lenf bezleri yer alır. Çene altında bazen farkına varılabilen ağrılı bir şekilde olan şişlikler çoğunlukla lenf bezlerinden dolayı meydana gelmektedir. Vücudun savunma mekanizmasının önemli bir parçasından olan bağışıklık sistemi gereği olarak bazen lenf bezlerinde şişlik meydana gelebilmektedir. Çene altı veya değişik bir kısımda bulunan lenf bezlerinde şişlik meydana gelebilir.

Lenf bezleri bağışıklık sisteminin önemli olan parçalarından biridir. Vücuda zararlı olan organizmaların girmesinin önüne geçerek insan sağlığının tehlikeye girmesinin önüne geçer. Enfeksiyon ve farklı olan rahatsızlıklar ile mücadele yapması için zengin olan antikor bulunduran, lenf sıvısının üretilmesini sağlamaktadır. Lenf bezleri sadece çene altında değil, koltuk altı ve kasık şeklindeki birden fazla bölgede yer almaktadırlar. Her kısımda yer alan lenf bezleri aynı görevi üstlenirler.

Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur?

Yabancı olan Saldırganlar; Savunma mekanizmasının en önemli olan parçalarından birisi lenf bezleri, vücuda girmekte olan yabancı saldırganlara karşı vücudu koruma maksatlı tepki verebilir. Lenf bezlerinin tepkisi, çenenin alt kısmında ağrılı bir şekilde oluşan şişliklerin meydana gelebilmesine neden olabilir. Yabancı olan saldırganlardan dolayı lenf düğümlerinde şişlik ve ağrı meydana gelebilir.

Diş ve Kulakta oluşan Rahatsızlıklar; Dişlerde meydana gelebilecek olan enfeksiyon ve apseler, çene altında ağrılı bir şekilde oluşan şişliklerin meydana gelebilmesine sebep olabilmektedir. Aynı biçimde kulak enfeksiyonları da çene altı lenf bezlerinin şişmesinin sebepleri arasında yer alır.

İltihaplanma; Enfeksiyon ve iltihaplanma, çene altında yer alan lenf bezlerinin şişmesinden dolayı meydana gelen sorunlardan oluşabilir. Bakteriyel veya viral bir şekilde olan enfeksiyon durumunda çenenin alt kısmında ağrılı bir şekilde oluşan şişlik meydana gelebilir. Çoğunlukla ağrılı bir şekilde oluşan şişlik durumunda kendini belli eden, enfeksiyon ya da iltihaplanma şeklinde oluşan olaylar meydana gelince bir an evvel Uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Diğer Enfeksiyonel Olan Rahatsızlıklar; Soğuk algınlığı, kızamık, grip, diş etinde oluşan iltihab ve cilt enfeksiyonları şeklindeki meydana gelen olaylar da çene altında şişlik problemine sebep olabilmektedir. Fark edilen şişlik, enfeksiyonel olan rahatsızlığın tek başına bulgusu şeklinde değerlendirilemez. Beraberinde getirmiş olduğu diğer belirtilerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir.

Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi; Enfeksiyon ve iltihaplanma şeklindeki ciddi bir şekilde sayılabilecek olan sağlık problemlerinin habercisi şeklinde olabilir. Bu sebepten dolayı şişlikler ihmal edilmemeli ve doğru olan teşhis için bir an evvel Uzman olan bir doktora başvurulmalıdır.
" } ] }