{ "title": "Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/cene-alti-lenf-bezi-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 21:34:22", "author": "Ömer Aslan", "article": [ { "article": "
Çene altı lenf bezi şişmesi, Bir vücutta şişmiş ise bezler bu genellikle vücudun hayatın olağan akışında oluşan hastalıklara karşı koruma mekanizmasının iyi çalıştığının göstergesidir. Bunlardan 1 cm çapına kadar büyüklükleri olanlar normal kabul edilebilir. Daha büyükleri de oluşabilir ve daha büyükleri takip altına alınmalıdır. Çünkü dikkatli olunması gereken nokta ise bu şişkinlikler hastalık habercisi de olabilir. Bademciklerde, koltuk altların da daha çok yaygın görülebilirler, çünkü yapılan müdahalelere rağmen lenf bezleri azalmayıp, küçülmeyip şişme devam ediyorsa zehirleme özelliği de artabilir. Özellikle şeker hastalarının metabolizmaları bu enfeksiyonlara daha yatkındır ve bunlardan bazıları kanser hastalıklarının tetikleyicisi ve yayılan bölgelerdir.

Çoğumuz vücudumuzun çeşitli bölgelerinde bu şişmelerle karşılaşmışızdır. Kulak altında, boyun bölgesinde, koltuk altlarında, kolların bir bölümünde, çenemizde kendiliğinden oluşan ve büyüdükçe fark ettiğimiz bezelere yabancı değiliz. Eğer çene altı lenf bezleri şişmiş ise bölgesel bir enfeksiyonun göstergesidir. Bunlardan bazıları ise vücudu hastalıklara karşı koruyan antikorlar içeren sıvı ile dolmaya başlar. Bunlarda genellikle koltuk altı, boyun ve klasik bölgelerinde şişen bezelerdendir.

Çene altı lenf bezi şişmesi nedenleri ikiye ayrılır

Enfeksiyon kaynaklı çene altı lenf bezi şişmesi

Genellikle bölgesel ağrı olması, vücudun son zamanlarında ortaya çıkması, cildin üst kısmının kızarıklık belirtisi ile kızarması, bademcik, ağız içi, geniz eti, sinüzit v. S de ise genellikle enfeksiyon kaynaklıdır.

Kansere sebebiyet veren çene altı lenf bezi şişmesi

Hasta olan kişinin genellikle 40 yaş üstü olması, ağrının olmaması, enfeksiyon bezelerinden farklı olarak bezenin sert olması, çok öncelerden haftalar hatta aylar öncesinden oluşup var olması, el yordamıyla bakıldığında bile birbirine yapışık gibi duran lastik kıvamında birden fazla beze yan yana hissedilmesi, kulak altı hizasında olması ve hastaların sigara, alkol gibi madde kullanma hikayelerinin mevcut olmasıdır.

Bunlar günlük hayatımızda her an karşılaştığımız durumlardır. Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan bir şişkinlik önemsiz görülebilir ancak özellikle gelişim çağındaki çocuklarda çok sık görülebilir. Bu tarz bezeler halsizlik, ateş gibi belirtileri oluşur ve dinlenme gerektirir. Az olmakla beraber fark edilmeyen şişen lenf bezleri ciddi solunum hastalıklarının da habercisi olabilir. Günlük yaşamdaki diğer belirtileri ise ısı kaybı ile üşüme, kilo verme, geceleri terleme, kan kusma, halsizlik, ateştir. Bu durumlarda olası olarak fıtık, kabakulak, kulak enfeksiyonları (Orta ve dış kulak), boyun arkasındaki alman kızarıklığı oluşmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler ve özelliklerdeki çene altı lenf bezi şişmesi vücutta oluşmasından sonra yapılacak en önemli şey doktora görünmektir. KBB doktorlarının detaylı muayenesi gerekir. Enfeksiyonlu olduğu teşhis edilmiş ise ilaç tedavisi yapılmalıdır, yakından takip edilmelidir. Olası durumlarda kan ve radyolojik tetkik istenir. Tümör düşünülmüş ise kaynaklanabileceği bölgeler ayrıntılı olarak muayene edilir. Muhtemel yerlerinde biyopsi alınır ve bir tedavi çeşidi ve teşhis olan ince iğne biyopsisi yapılabilir, tetkik sonuçlarına göre ise cerrahi müdahale ya da ilaçlı tedavi ile bir iyileştirme yoluna gidilir.

Sağlıklı günler dileriz.
" } ] }