{ "title": "Boyun Lenf Bezleri", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/boyun-lenf-bezleri.jpg", "date": "19.01.2024 11:01:52", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Boyun Lenf Bezleri, hemen hemen vücudun her yerine yayılmış lenfatik sistem adlı bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Hemen hemen hepimiz kulak altında, boyunun her iki tarafında, çene ve koltuk altlarımız da zaman zaman çıkan bezelerin yabancısı değilizdir. Genelde bir santimetreye kadar olanları normal kabul edilmektedir, daha büyük bezeler mutlaka doktor tarafından kontrol edilmelidir. Genellikle bu bezeler bir enfeksiyon habercisidir. Boyunda kulak ön ve arkasında, boyun yanları ve ortasında boyunda en büyük kasın ön, arka ve altında oluşurlar. Baş ve boyunda herhangi bir yere vücutta zarar verme riski olan bir olay varsa bu bezeler şişer ve irileşir. Kanserin büyük bir yayılımı lenf yollarıyla olmaktadır.

Boyun lenf bezlerinin şişmesi, irileşmesi her zaman kanser habercisi değildir bunun için hemen endişelenmeye gerek yoktur. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlara bağlı boyun lenf bezlerinde şişme olur. Bademcik ve dişlerin yaptığı apseler şişmelere neden olur. Fakat kırk yaşını geçmiş insanlarda enfeksiyonların yanı sıra kanser riski göz önünde bulundurulmalıdır. Boyun orta hattında bulunan guatr gibi hastalıklarla karıştırılmamalıdır.

Boyun lenf bezleri kanser kaynaklı olanların olası belirtileri nelerdir?
Detaylı doktor muayenesi gerekir ve tümör düşünülmüşse çıkması olası yerler iyice muayene edilir, gerekirse biopsi istenir. Sonuçlara göre cerrahi ya da ilaçla tedavi yöntemi kullanılır.

Boyun lenf bezleri enfeksiyon kaynaklı olanlar
" } ] }