{ "title": "Boğazdaki Lenf Bezlerinin Şişmesi", "image": "https://www.lenf.gen.tr/images/bogazdaki-lenf-bezlerinin-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 21:50:23", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Boğazdaki Lenf Bezlerinin Şişmesi, kişinin boğazındaki lenf bezinin şişmesinin ilk sebebi meydana gelen enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Boğazımızda bulunan lenf bezlerinde özellikle yoğun kan damarları mevcut olmaktadır. Burada bulunan akyuvarlar mevcut olan lenf sıvısının taşımış olduğu mikroorganizmaları öldürmektedir. Eğer hastanın boğazında bir enfeksiyon durumu oluşmuş ise kişinin vücudunda bol miktarda hem virüs hem de bakterinin olduğunu işaret etmektedir. Bakteri ve virüslerin öldürülmesi için gerekli miktardaki akyuvar sayılarında faaliyet arttıkça boğazdaki lenf bezlerinde şişmeler meydana gelmektedir. Boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi çoğunlukla enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Boğazdaki lenf bezlerinin şişmesine sebep olan bazı enfeksiyon durumları ise diş etinde meydana gelen apse ya da iltihaplar, özellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı ve grip, beze hummasının olması, frengi ve bademciklerde mevcut olan iltihaplanma durumları sayılabilir. Bu enfeksiyon rahatsızlıklarından dolayı meydana gelen lenf bezlerinin şişmesi genellikle ağrılı olmaktadır. Çoğunlukla iltihaplı olan bölge eğer sınırlı bir alanda ise en yakınında lenf bezleri olmasından dolayı şişmesine sebep olabilmektedir.

Boğazdaki Lenf Bezlerinin Şişmesi Nasıl Ayrılır, enfeksiyona bağlı olarak gelişen lenf bezi şişmesi çoğunlukla ağrılı olmaktadır. Hatta Boğaz bölgesinde kızarıklıklar meydana gelirken, aynı zamanda son zamanlarda beklenmedik bir anda ortaya çıkabilmektedir. Eğer kişinin boğazında geniz eti, bademcik, ağız içi ve sinüzit kaynaklı olarak da boğazda lenf bezi şişmesi görülebilir. Özellikle Uzman KBB doktorunun yapmış olduğu muayene esnasında lenf bezlerinin yumuşak olması da sayılabilmektedir. Kanserden kaynaklı olarak meydana gelen boğazdaki lenf bezi şişmesi durumunda ise hastanın 40 yaşının üzerinde olması, şişliğin sert olması, ağrıların olması, kulağın alt hizasında meydana gelmesi ve özellikle hastanın hem alkol hem de sigara kullanması şeklinde boğaz lenf bezinin şişme durumları ayırt edilebilmektedir. KBB doktorunun yapmış olduğu detaylı muayene sonrasında eğer enfeksiyondan kaynaklı olarak boğazdaki lenf bezlerinde şişliğin tanısı yapılmış ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak bir tümörden kaynaklı olarak lenf bezlerinin şişme durumu söz konusu ise mutlaka detaylı bir tetkik sonrasında cerrahi işlem ya da diğer tedavi seçenekleri hastaya uygulanmaktadır.

Boğazdaki Lenf Bezlerinin Şişmesi Sebepleri, kişinin vücudunun herhangi bir bölgesinde meydana gelen tümör ya da kanser oluşumundan kaynaklı olarak lenf bezleri kolaylıkla şişirebilir. Ancak bazı durumlarda ise boğazdaki lenf bezlerinin kendisi tümör oluşturabilmektedir. Bu duruma \"lenfoma\" ismi verilmektedir. Bu durum söz konusu olduğu zaman çoğunlukla lenf bezleri şişlik gösterir.
" } ] }